Linkovi

Protest u Beogradu: Zatražena ostavka Šarčevića


Arhiva - Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.
Arhiva - Protest "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.

BEOGRAD - Dvadeset i deveto protesno okupljanje i šetnja, pod parolom "1 od 5 miliona", održano je ove subote u Beogradu, a sa njega je upućen poziv ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da podnese ostavku zbog "bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju".

Kako prenosi agencija Fonet, Vesna Vojvodić, iz Sindikata prosvetnih radnika, poručila je u govoru okupljenima da je ministar Šarčević obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura - biti bolje.

"Možda hoće, ali ne sa njim", uzviknula je ona.

Šarčević je, nastavila je, pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature optuži niz ljudi.

"Moji djaci žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama", rekla je Vojvodić.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da u nedelju počinje potpisivanje peticije za smanjivanje količine rijaliti programa na televizijama i za uvođenje programa za decu i maloletnike.

"Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa", poručio je Manojlović, naglašavajući da je borba protiv aktuelnog sistema vlasti "test normalnosti i zdravog razuma".

Jedan od najmladjih organizatora protesta "Jedan od pet miliona", kako je predstavljen, Martin Bežinarević, rekao je da će se uvek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje. "Verujem da možemo da uspostavimo normalne institucije", rekao je on.

Šetnja do RTS-a

Nakon okupljanja isped Terazijske česme i obraćanja govornika, građani su prošetali beogradskim ulicama, da bi protest završili ispred zgrade Radio-televizije Srbije, čija su vrata i okolni prostor oblepili napelnicama "Stop lažima, budi normalan", kao i fotografijama lažnih diploma i likovima studenata i građana koji su, kako se navodi, bili izloženi nasilju vlasti.

Sa razglasa na kamionu poručeno je da je RTS pokazao sve osim da je narodna institucija, da je to televizija na kojoj se nisu videli prebijeni studenti i organizatori protesta, kao ni čule informacije o lažnim diplomama i upitali da li je za njih to nebitno ili za "njihovog vođu".

Organizatori su radnike RTS pozvali na bojkot, tražili medijski prostor i rekli da se neće zaustaviti dok RTS, koji treba da bude "zajednička i narodna" televizija, ne bude potpuno slobodna.

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta, rekao je da RTS-u izgleda u redu kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje i dodao da je ta televizija "sluga režima". "Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti", rekao je Marković.

Organizatori protesta pozvali su na bojkot svih institucija, a poslanike opozicije da istraju u bojkotu sednica Skupštine Srbije. Okupljeni su ove pozive pozdravili skandirajući "Bojkot!".

Prethodno je prolazeći Ulicom kralja Milana kolona zastala kod zgrade Predsedništva Srbije, gde su demonstranti uzvikivali parole protiv Aleksandra Vučića.

Organizatori su najavili da će naredni protest biti održan u subotu, 29. juna kod Terazijske česme.

XS
SM
MD
LG