Linkovi

Bombaški napad na crkvu na Filipinima, 20 mrtvih


Uništena katedrala na ostrvu Džolo na Filipinima

Najmanje 20 osoba je poginulo, a 111 povređeno u dvostrukom bombaškom napadu na jednu katoličku crkvu na Filipinima.

Prema izjavama očevidaca, prva bomba eksplodirala je za vreme mise u katedrali na južnom ostrvu Džolo, nakon čega su vernici krenuli da beže prema glavnom izlazu, dok su pripadnici vojske i policije pokušali da uđu. Ubrzo je ispred crkve eksplodirala druga bomba.

Među žrtvama je 15 civila i pet vojnika, a povređenima 17 vojnika, dva policajca, dva pripadnika obalske straže i 90 civila.

Vojska u oklopnim vozilima je posle napada blokirala glavni put do crkve, dok su mrtvi i povređeni prebačeni u gradsku bolnicu.

Sekretar za odbranu Delfin Lorenzana naložio je vojsci da povisi stanje pripravnosti, da obezbedi sve verske objekte i mesta za javna okupljanja i preduzme mere za "sprečavanje neprijateljskih planova".

Povređeni u napadu na katedralu na ostrvu Džolo
Povređeni u napadu na katedralu na ostrvu Džolo

Iz kabineta predsednika Rodriga Dutertea saopšteno je da će "okrutni počinioci biti gonjeni do kraja sveta dok svaki ubica ne bude uhapšen" i da "zakon neće imati milosti za njih".

Dodaje se i da su "neprijatelji države pokušali da ugroze sposobnost vlade da osigura bezbednost građana u regionu i da će vojska dorasti tom izazovu i uništiti bezbožne kriminalce".

Ostrvo Džolo već dugo je uporište islamističke grupe Abu Sajaf, koju su Sjedinjene Države i Filipini označili terorističkom organizacijom zbog bombaških napada, otmica i ubistava.

Još niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad, izveden gotovo nedelju nakon što su manjinski muslimani podržali stvaranje novog autonomnog regiona u južnom delu Filipina, pod nazivom Bangsamoro.

Većima muslimanskih područja podržala je dogovor o autonomiji, koji su međutim odbacili glasači u pokrajini Sulu, gde se nalazi ostrvo Džolo.

XS
SM
MD
LG