Linkovi

Tvrdnje Trampa da je bio prisluškivan - neosnovane


Predsednik Donald Tramp optužio je bivšeg predsednika Barak Obama da je njegova administracija prisluškivala pred novembarske izbore
Predsednik Donald Tramp optužio je bivšeg predsednika Barak Obama da je njegova administracija prisluškivala pred novembarske izbore

Tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je njegov prethodnik, predsednik Barak Obama naredio da Tramp bude prisluškivan u nedeljama pre novemberskih izbora su neosnovane, izjavili su najviši lideri Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma. Istovremeno, istaknuti republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je da je čvrsto rešen da utvrdi da li su tvrdnje o prisluškivanju istinite i da će, ako bude potrebno, uputiti nalog Federalnom istražnom birou da utvrdi da li je bilo koji američki sudija izdao tajni nalog o prisluškivanju.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, republikanski kongresmen Dejvid Nunjes, nije mogao da potvrdi predsednikove tvrdnje o prisluškivanju.

"Nemamo dokaza da je vršeno prisluškivanje. Ne verujem da je zaista prisluškivana Trampova kula", rekao je Nunjes.

Najviši demokrata u odboru, kongresmen Adam Šif se saglasio:

"Do sada, nisam video nikakve dokaze koji potvrdjuju navode predsednika Trampa da je njegov prethodnik prisluškivao njega i njegova saradnike u Trampovoj kuli, nisam video nikakvu osnovu za te tvrdnje.“

Dejvid Nunjes, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja
Dejvid Nunjes, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja

Nunjes i Šif kažu da očekuju da im Sekretarijat za pravosuđe do ponedeljka dostavi informacije o tome da li je agencija upoznata sa bilo kojim sudskim nalogom da se prisluškuje Tramp, ali navode da u dosadašnjoj istrazi nisu naišli na takve podatke. Bela kuća je zatražila kongresnu istragu nakon što je Tramp izneo eksplozivne tvrdnje o prisluškivanju u komentaru na Tviteru 4. marta.

Za to vreme, u javnost su procurile dve stranice Trampove poreske prijave iz 2005. godine. Tramp je tokom predizborne kampanje odbijao da objavi svoje poreske prijave, ističući da su pod revizijom. Međutim, sada kada je predsednik, američka Poreska služba od 1970. godine ima pravilo da vrši detaljnu reviziju poreskih prijava svih predsednika i potpredsednika svake godine dok su na položaju.

Procureli dokument iz 2005. pokazuje prihod od skoro 153 miliona dolara. Tramp je platio 38 miliona federalnog poreza a bio je u poreskoj kategoriji od 25% i prijavio 103 miliona dolara poslovnih gubitaka.

Gostujući u programu novinarke Rejčel Medou na TV stanici Em-es-en-bi-si (MSNBC), nezavisni novinar Dejvid Kej Džonston izjavio je da je u svom imejlu dobio 2 stranice sažetka Trampove prijave od anonimnog pošiljaoca Tramp je jutros na Tviteru pokušao da diskredituje Džonstona.

“Da li iko veruje da je novinar za koga niko nikada nije čuo – otvorio svoj mejl i pronašao moje poreske prijave? Lažne vesti!”, objavljeno je Trampovoj stranici na Tviteru.

Bela kuća je potvrdila da je procureli dokument autentičan ali navodi da je MSNBC do njega došao na nelegalan način. Novinarka Medou kaže da je obavestila Belu kuću da će emitovati taj izveštaj i da je zatražila komentar.

Administracija je sinoć, objavila saopštenje sa istim podacima iz Trampove poreske prijave, pre njene emisije.

XS
SM
MD
LG