Linkovi

Sutra sastanak TV Avala i RRA


Zaposleni na televiziji Avala, koji već 19 dana štrajkuju, sutra će se u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) sastati sa vlasnicima televizije i razgovarati o problemima neisplacenih zarada i daljoj sudbini tog medija, 10. januar 2012.
Zaposleni na televiziji Avala, koji već 19 dana štrajkuju, sutra će se u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) sastati sa vlasnicima televizije i razgovarati o problemima neisplacenih zarada i daljoj sudbini tog medija, 10. januar 2012.

Zaposleni na TV Avala stupili su u štrajk 22. decembra jer im firma duguje oko šest mesečnih zarada. Do danas problem na ovoj televiziji nije rešen, a problem je dospeo i do Radiodifuzne agencije, čiji su predstavnici danas razgovarali sa štrajkačima sa TV Avala. Sutra se predstavnici RRA sastaju i sa vlasnicima ove televizije.

Nakon 20 dana štrajka zbog višemesečnih neisplaćenih plata i honorara, predstavnici zaposlenih Televizije Avala razgovarali su danas sa članovima Saveta Republičke radiodifuzne agencije, od kojih su dobili uveravanja da RRA prati razvoj situacije, kao i obećanje da će ovo telo reagovati ukoliko dođe do kršenja zakonskih normi.

Kako je posle neformalnog sastanka sa štrajkačima TV Avala izjavio član Saveta RRA, Miloš Rajković, za sada nije utvrđeno ozbiljnije i dramatično kršenje zakona, ali ukoliko do toga dođe Agencija će reagovati prvo upozorenjem, a kao krajnja sankcija, rekao je Rajković, postoji mogućnost oduzimanja dozvole:

"RRA može i dalje da vrši monitoring nad programom TV Avala i da sagledava da li se on kreće u okviru svih pozitivnih zakonskih propisa. Ukoliko tu dođe do poremećaja – i mi, i RATEL, čiji je predstavnik danas bio ovde – dr Milan Janković, ćemo biti prinuđeni da reagujemo", izjavio je Rajković.

Po rečima zaposlenih na TV Avala, poslovodstvo ove televizije sa nacionalnom frekvencijom nije isplatilo plate i honorare za poslednjih šest meseci, a sastanak sa članovima Upravnog odbora ove medijske kuće, koji je održan krajem prošle godine, nije dao rezultate. Umesto rešenja ili bilo kakve ponude o isplati zarada koje duguju zaposlenima, poslovodstvo je zatražilo da se prekine štrajk i počne za radom, bez, kako kažu štrajkači, ikakve garancije da će im plate i honorari biti isplaćeni.

O današnjem sastanku sa predstavnicima RRA i RATEL-a, predstavnik zaposlenih na TV Avala, Nikola Vukomanović kaže:

"Predstavnici dve agenciji su rekli da će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti, ali i u skladu sa njihovim ovlašćenjima, jer je korišćenje radiofrekvencije ograničen nacionalni resurs. Takođe nam je rečeno da će se oni potruditi na sutrašnjem sastanku da predstavnici Upravnog odbora TV Avala imenuju generalnog menadžera, ali i glavnog i odgovornog urednika Televizije jer je to jedan od bitnih uslova za dalje funkcionisanja same televizije."

Kako je izjavila predsednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa, zaposleni u TV Avala su dobili podršku Evropske asocijacije novinara, koje je upoznato sa ovim slučajem.

"Kolege iz AFJ su zapanjene nepoštovanjem zakona i neuspostavljanjem dijaloga. Mi insistiramo da se uspostavi dijalog i da se u dijalogu dođe do rešenja. I za to imamo podršku i Evropske federacije novinara i evropskih institucija", istakla je Čabarkapa.

I domaća novinarska udruženja su podržala štrajk na TV Avala i pozvala vlasnike te televizije – Željka Mitrovića, biznismena Danka Đunića, Ekonomski institut i austrijsku firmu "Grinberg invest" – da udovolje zahtevima zaposlenih.

Za sutra je najavljen i susret svih vlasnika TV Avala sa predstavnicima RRA, a štrajkači, uz najavu da su spremni da radikalizuju protest, očekuju da bi na tom sastanku moglo da se pronađe rešenje problema.

XS
SM
MD
LG