Linkovi

Raste broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Grčkoj


Policija i spasioci pored srušene zgrade u Izmiru
Policija i spasioci pored srušene zgrade u Izmiru

Broj žrtava snažnog zemljotresa koji se dogodio na delu turske obale i grčkom ostrvu Samos narastao je na 28, a više od 800 ljudi je povređeno u Turskoj, saopštile su spasilačke službe.

Nadležni su saopštili da je na turskoj obali, blizu Izmira, poginulo 25 osoba, a na Samosu dvoje tinejdžera pošto se na njih srušio zid.

Na području oko Izmira, nakon glavnog zemljotresa, dogodilo se još 470 manjih potresa.

Spasioci nastavljaju da tragaju za preživelima u ruševinama, a nadležni su saopštlili da je najmanje 20 zgrada u Izmiru srušeno.

Na snimcima turskih medija vidi se ruševina jedne višespratnice, dok ima dima iznad nekoliko lokacija. U distriktu Seferihisar ima i poplava a turski zvaničnici i mediji traže da od građana da ne izlaze na ulice.

Ministar zdravlja Fahretin Koča tvitovao je da je na licu mesta u gradu Izmiru 38 kola hitne pomoći, dva helikoptera i 35 medicinskih spasilačkih timova.

Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) saopštila je da je epicentar zemljotresa bio u Egejskom moru na dubini od 16,5 kilometara, jačine 6,6 stepeni Rihterove skale.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio je da je zemljotres bio jačine 6,9 stepeni sa epicentrom 13 kilometara severoistočno od Samosa

Potres se osetio širom istočnih grčkih ostrva sve do prestonice Atine i Bugarske. U Turskoj, osetio se i u Istanbulu, gde međutim nije pričinjena šteta.

Na grčkom ostrvu Samos, bilo je štete na zgradama i putevima, dok je izdato upozorenje i na cunami, a građanima je savetovano da se ne približavaju obali i da izađu iz zgrada, zbog naknadnih potresa.

XS
SM
MD
LG