Linkovi

Davutoglu: Zajednička vizija regiona


Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Ivan Mrkić i Ahmet Davutoglu.
Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Ivan Mrkić i Ahmet Davutoglu.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu danas je boravio u Beogradu, u okviru priprema za posetu predsednika Srbije Turskoj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće u ponedeljak i utorak Ankaru, a današnji boravak turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua Beogradu je u sklopu pripreme te posete. Ipak, bila je to prilika za razgovor Davutoglua sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u razgovoru sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom Ankaru na uzdržanost kada je reč o rešavanju pitanja Kosova.

Dačić je istakao da je političko pozicioniranje Turske od velikog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, dok je, po oceni Davutoglua, Srbija ključna država na Balkanu. Gost iz Turske je podržao reforme u Srbiji, kao i nastojanje da se mirnim putem i dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja.

Davutoglu je razgovarao je i sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, a dva ministra spoljnih poslova su ocenila da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način.

Uz napomenu da je Beograd jedna od njegovih najomiljenijih destinacija, Davutoglu je poručio da je Srbija strateški partner Turske u regionu, Evropi i u međunarodnoj areni:

“Strateško prijateljsko Srbije i Turske je veoma važan signal i mehanizam za stabilnost i mir u regionu. Turska snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i na usluzi je ukoliko može na bilo koji način da doprinese tom procesu.”

Ivan Mrkić je rekao da je sa Davutogluom imao otvoren i srdačan razgovor u kome su glavne teme bile unapređenje stabilnosti u regionu, unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje, kao i dijalog Beograda i Prištine:

“Mi smo danas posebnu pažnju posvetili stabilnosti u regionu, kako da je unapređujemo. Ja sam upoznao gospodina Davutoglua sa pregovorima koji su u toku i da rešavanjem mnogih pitanja koja se tiču regiona u celini.”

Dvojica šefova diplomatija su posle sastanka potpisala sporazum o zapošljavanju osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava. Takođe, Davutoglu je došao u Beograd u sklopu priprema za posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj početkom iduće nedelje.
XS
SM
MD
LG