Linkovi

Da li odnosi Turske i Rusije sa EU utiču na Balkan?


Koliko spoljnopolitički odnosi na relaciji Evropska Unija-Turska-Rusija utiču na zemlje Zapadnog Balkana i da li će sada Rusija eventualno pojačati svoje prisustvo i učešće u dešavanjima na Balkanu? Izgleda da je EU uspela da vrati Tursku na svoj kolosek, najviše zbog pokušaja rešenja krize sa izbeglicama koje i dalje stižu u zapadne zemlje preko Turske i Balkanske rute, a Rusija je aktivirala svoje ambasadore u Sarajevu i Zagrebu, koji šalju poruke o saradnji i donekle smiruju tenzije u Bosni.

Timoti Eš, šef analitičko-strateškog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji Nomura International u Londonu objašnjava koji su eventualni razlozi za ponovni zaokret u turskoj politici. "Turska i Erdogan, vrlo je jasno, sebe vide i dalje na čvrstom evropskom putu uprkos razočarenju u izostanak reakcije od strane zapada posle pokušaja puča 15. jula. Mislim da je taj pokušaj puča ogolio Erdoganovu ranjivost zbog nemoći da kontroliše vojsku i državnu administraciju posle 15 godina na vlasti," kaže Eš.

Analitičari su upozoravali da su zemlje na Balkanu i neke članice EU bile u strahu od okretanja Turske ka Rusiji, ali očigledno je da je Turska na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Slovačkoj potvrdila vraćanje na proevropsku politiku. To je izjavio i ministar za evropska pitanja Omer Čelik posle prvog sastanka na visokom nivou između EU i Turske posle pokušaja puča.

Čelik je izrazio snažno razočarenje Turske inicijalnom reakcijom EU na pokušaj vojnog puča, ali je kazao i da je "rezultat sastanka to da postoji veoma snažan konsenzus o fokusiranju na pozitivnu agendu i dalje jačanje saradnje izmedju Turske i EU".

Najavljeno je i da će šefica diplomatije EU Federika Mogerini zajedno sa komesarom za pregovore o pridrživanju Johanesom Hanom otputovati u Ankaru na razgovore o članstvu Turske u Uniji, pitanju ukidanja viza i drugim spoljnopolitičkim temama.

Premijer Mađarske Viktor Orban je prilikom posete Beogradu nazvao dogovor Turske i Nemačke "labavim" i dodao da ne može isključiti mogućnost da se ponovi migrantska kriza od prošle godine.

"Moramo se setiti šta se desilo prošle jeseni i ne možemo biti glupi i isključiti da se ponovi ono što je bilo prošle godine," rekao je Orban novinarima posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Analitičar iz Londona veruje u čvrsto vraćanje Turske na EU put koji je uslovljen složenim unutrašnjim odnosima u zemlji. "Kako su Gulenove pristalice sada počišćene, Erdogan ponovo zavisi od starog sekularnog establišmenta koji treba da vodi državnu administraciju po prvi put u vreme vladavine njegove Partije pravde i razvoja ove dve grupe uče da žive zajedno i tolerišu se te je zato najbolja odbrana za Erdogana da vrati Tursku na "default settings" u pogledu spoljnih odnosa, što znači zapadnu orijentaciju i da održi normalne odnose sa Rusijom, Izraelom, Iranom i potencijalno Egiptom," kaže Eš.

U isto vreme Rusija je, da li kao odgovor na evropske akcije, pojačala aktivnost svojih amabasadora u BiH, kao potencijalno najosetljivijoj teritoriji u regionu, i u Hrvatskoj, koja je članica EU.

Ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Petar Ivancov je u izjavi za lokalne medije pozvao sve strane u konfliktu oko referenduma u Republici Srpskoj da se vrate malo unazad.

"Ne može se očekivati samo da Republika Srpska učini korak nazad, kada je reč o održavanju referenduma o Danu Republike, već to treba da urade svi," rekao je Ivancov za lokalne medije.

Ivancov smatra da bi rukovodstvo RS trebalo da bude razumno jer ne vidi da će rezultat biti išta drugo, osim da će Dan Republike ostati praznik. Ovo je jedan od znakova da je Rusija itekako zainteresovana šta će se desiti u regionu. Ruski predstavnik je i jedini koji nije potpisao zajedničku izjavu članova Saveta za implementaciju mira o pitanju referenduma u kojoj su vlasti u RS pozvane da ne održe referendum.

Ambasador Ruske Federacije u Zagrebu Anvar Azimov je takođe poslao diplomatsku poruku zemljama na Balkanu. On je u intervju za hrvatske medije rekao da je "Balkan bitan i Rusiji i SAD-u i EU", a da Moskva želi da ima dobre odnose sa svima.

Azimov je potvrdio da Rusija ima bolje razvijene odnose sa Srbijom nego sa Hrvatskom ali i dodao da Moskva ne želi da "Hrvatska zvaničnu Moskvu posmatra kroz prizmu njenih odnosa sa Srbijom".

Ruski diplomata kaže da Moskva poštuje izbor Hrvatske za NATO i EU, ali i da to članstvo ne sme da bude prepreka za razvijanje odnosa s Rusijom.

"Dajemo političke signale, mi ne želimo da izvučemo Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može nadoknaditi ono što vam nedostaje", poručio je Azimov.

XS
SM
MD
LG