Linkovi

Turska presrela migrante u Egejskom moru


Didim, Turska
Didim, Turska

Grupa, u kojoj je bilo i Sirijaca, prebačena je u turski grad Dikili u skladu sa sporazumom Turske i EU koji je stupa na snagu u ponedeljak, 4. aprila.

Turska obalska straža presrela je više od 60 migranata i izbeglica u Egejskom moru koji su danas pokušavali da se domognu obala grčkog ostrva Lezbos.

Grupa, u kojoj je bilo i Sirijaca, prebačena je u turski grad Dikili u skladu sa sporazumom Turske i EU koji je stupa na snagu u ponedeljak, 4. aprila. Dikili je jedan od centara za migrante koji se šalju nazad u Tursku.

Oko 300 antimigrantskih demonstranata protestovalo je u Dikiliju protiv registracije i izbegličkih kampova za onima kojima je odbijen azil u njihovom gradu.

Turska se složila sa Evropskom Unijom prošlog meseca da zaustavlja najveći priliv migranata u Evropu još od Drugog svetskog rata. Prema uslovima plana, migranti koji ilegalno stignu u Grčku iz Turske biće poslati nazad ukoliko ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila. Za uzvrat, EU će prihvatiti hiljade legalnih sirijskih izbeglica direktno iz Turske, jednog za svakog Sirijca vraćenog sa grčkih ostrva.

XS
SM
MD
LG