Linkovi

Erdogan odbio zahtev SAD, otkazao susret sa Boltonom


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Bolton razgovara sa turskim kolegom i savjetnikom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahimom Kalinom u predsjedničkoj rezidenciji u Ankari, 8. januar 2019.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zahtjev savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da Turska garantuje bezbjednost kurdskih boraca u Siriji, kao jedan od preduslova za povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Turski predsjednik kritikovao je američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost nakon njegove posjete Ankari i konsultacija sa zvaničnicima turske vlade. Erdogan je otkazao susret sa Boltonom, nakon čega se savjetnik predsjednika Donalda Trampa sastao sa drugim zvaničnicima, među kojima su bili i savjetnik turskog predsjednika i turski ministar odbrane.

Turski lider je u obraćanju članovima vladajuće stranke Pravde i razvoja oštro odbacio Boltonove izjave o garantovanju bezbjednosti kurdskih boraca, poručio da Turska neće praviti kompromise, a Kurde uporedio sa drugim terorističkim grupama u Siriji.

"Džon Bolton je napravio ozbiljnu grešku, kao i svi koji dijele njegovo mišljenje. Nije moguće da pravimo kompromise po tom pitanju. Oni koji su dio terorističkog koridora u Siriji će naučiti neophodne lekcije. Nema ni jedne razlike između kurdskih snaga u Turskoj i Siriji i Daeša”.

Kurdski borci, poznati pod imenom “Jedinice zaštite kurdskog naroda u Siriji” (YPG) bili su ključni u borbi protiv Islamske države. Međutim, Turska povezuje tu grupu sa Radničkom strankom Kurdistana, odnosno PKK, koju Ankara, uz SAD i Evropsku uniju smatra terorističkom organizacijom.

Bolton je o bezbjednosti kurdskih saveznika u sjeveroistočnoj Siriji dva sata pregovarao sa turskim zvaničnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG