Linkovi

Turska naredila hapšenje desetina svojih vojnika


Arhiva - Turski vojnici optuženi za pokušaj ubostva predsednika Tajipa Erdogana u noći neuspelog puta 15. jula, sprovode su u sud u Mugli, 8. marta 2017.

Turski tužioci izdali su nalog za hapšenje 70 ljudi, uključujući 58 aktivnih vojnika, u sklopu istrage koja cilja pristalice sveštenika koji živi u SAD i koji je optužen za orkstriranje pokušaja puča jula 2016. godine, javili su državni mediji u četvrtak.

Operacija je fokusirana na centralnu tursku pokrajinu Konija. Policija je sinhronizovano upala i na adrese u 27 pokrajina, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Dvanaest od 70 osumnjičenih prethodno je izbačeno iz turskih oružanih snaga, javlja Anadolija.

Policijske operacije privođenja osumnjičenih, koji su optuženi za veze sa islamskim sveštenikom Fetulaoh Gulenom, postale su gotovo svakodnevnica nakon neuspelog puča 15. jula 2016, za koji Gulen negira svoju bilo kakvu umešanost.

Od onda, uhapšeno je više od 50.000 ljudi, uključujući i hiljade pripadnika bezbednosnih sluđžbi i civilnih službenika. Oni čekaju na suđenje, a oko 150.000 ljudi suspendovano je ili otpušteno sa poslova.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je slom puča iskorišćen da bi se "zapušila usta" kritičarima. Vlada tvrdi da su mere bile neophodne zbog bezbednosnih pretnji Turskoj, sa kojima se zemlja suočava nakon neuspelog puča, u kome je ubijeno 250 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG