Linkovi

Turska odlučna u borbi protiv terorizma


Eksplozija u centru Ankare
Eksplozija u centru Ankare

Turski bezbednosni zvaničnici su danas saopštili da je od dvoje osumnjičenih za jučerašnje samoubilačke napade u Ankari, jedno bila žena.

U napadima je poginulo najmanje 37 osoba, a 125 je ranjeno.

Ime žene napadača nije objavljeno osim da je rođena 1992.da je je živela u gradu Kars na istoku Turske gde se 2013. pridružila zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana,skraćeno PKK.

Eksplozije su se odigrale nedaleko od Kilizai trga, glavnog trgovinskog i saobraćajnog čvora, blizu stranih diplomatskih predstavništava i vladinih zgrada.

Zvaničnici kažu da su meta automobila bombe bili civili na autobuskoj stanici.

Proteklih meseci Ankaru je potreslo nekoliko bombaških napada, uključujući napad automobilom bombom, u februaru u kome je život izgubilo 29 osoba. Turska vlada je za taj napad okrivila jednog Sirijca povezanog sa kurdskom ekstremnom grupom.

"Borba protiv terorizma koju vodimo da bismo imali mir u zemlji, borba za nastavak demokratskog procesa, ujedinjenje i integritet naše zemlje neće biti zaustavljena. Ona će biti odlučno nastavljena” izjavio je Efkan Ala, ministar unutrašnjih poslova Turske.

Turska se bori protiv pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana, koji već 30 godina vode gerilski rat za veću kurdsku autonomiju na jugoistoku Turske.

Turska je takođe bila na meti pripadnika Islamske države, koji su oktobra prošle godine izveli samoubilački napad ispred glavne železničke stanice, u kome je poginulo više od 100 osoba. To je bio najkrvaviji teroristički napad od 1923. Kada je Turska postala moderna država.

Jučerašnji napad u Ankari je usledio dva dana pošto je ambasada Sjedinjenih država izdala upozorenje o mogućem napadu u centru Ankare.

Sjedinjene Države su oštro osudile napad i potvrdile svoje “snažno partnerstvo sa saveznicom NATO-a, Turskom u borbi protiv zajedničke opasnosti od terorizma."

XS
SM
MD
LG