Linkovi

Turska: Napadač Sirijac povezan sa Kurdima


Turski premijer Ahmet Davutoglu i načelnik Generalštaba turskih snaga Hulusi Akar
Turski premijer Ahmet Davutoglu i načelnik Generalštaba turskih snaga Hulusi Akar

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je Sirijac, povezan sa kurdskim paravojnim snagama, odgovoran za jučerašnji bombaški napad u Ankari, u kojem je poginulo 28 osoba.

Davutoglu je rekao da je napad izvela kurdska separatistička grupa PKK zajedno sa osobom koja je u Tursku ušla iz Sirije, te da je Sirijac bio pripadnik sirijske kurdske pobunjeničke grupe poznate kao “Jedinice narodne zaštite”.

Premijer Turske takođe je zatražio međunarodnu pomoć u borbi protiv kurdskih pobunjenika, aludirajući na Sjedinjene Države koje su ih podržale u borbi protiv Islamske države.

Saleh Muslim, lider sirijske kurdske grupe, odbacio je turske optužbe, navodeći da njegova organizacija nije povezana sa napadom čija meta je bio konvoj vojnih autobusa u turskoj prestonici. Automobil bomba eksplodirao je blizu generalštaba i parlamenta.

Davutoglu je naveo da je privedeno devet osoba zbog povezanosti sa napadom, za koji još niko nije preuzeo odgovornost. Provladine novine Jeni Safak prenele su da je napadač bio registrovan kao izbeglica u Turskoj i da je identifikovan na osnovu otisaka prstiju. Nekoliko sati posle napada, turske vazdušne snage napale su položaje PKK u severnom Iraku.

U Vašingtonu, zamenik savetnika predsednika Baraka Obame za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds, osudio je napad, ali i naveo da Sjedinjene Države još nisu utvrdile ko je odgovoran. Državni sekretar Džon Keri je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom izrazio čvrstu predanost Vašingtona partnerstvu sa Turskom u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG