Linkovi

Erdogan poručio EU da gleda svoja posla


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Američki Državni sekretarijat i Evropska unija oštro su osudili pretrese i hapšenja u medijima u Turskoj, dok je turski predsednik poručio EU da gleda svoja posla

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan branio je danas hapšenje novinara povezanih sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, navodeći da je reč o neophodnom odgovoru na "prljave operacije" anti-vladinih snaga. Erdogan je odbacio kritike Evropske unije, koja je poručila da se racijama krše evropske vrednosti, ističući da bi EU trebalo da vodi računa o svom poslu. Turska policija juče je izvršila pretres brojnih medijskih prostorija širom zemlje i uhapsila najmanje 24 pristalice političkog suparnika predsednika Erdogana.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je da se izvrše hapšenja, i obećao da će okončati, kako je rekao, “mrežu izdaje, i da će njeni članovi to skupo platiti.” Premijer, Ahmet Davutoglu, rekao je da će odgovarati svi koji rade protiv vlade.

“Oni koji su uspeli da se uvuku u državne institucije, koji su snimali najprivatnije sastanke premijera i predsednika, koji su radili protiv nacionalne obaveštajne agencije, koji su zaustavili kamione koji su dopremali pomoć Sirijcima, i žalili se svetu zbog toga, ne treba da misle da će proći nekažnjeno. “

Uhapšeni slede muslimanskog imama, Fetulaha Gulena, koji od 1999. godine živi u samonametnutom izgnanstvu u Americi. Među uhapšenima su glavni urednik “Zamana”, najbolje prodavanih novina u Turskoj, Ekrem Dumanli:

Suočeni smo sa pravim, poludelim čudovištem, koje želi da uništi svaku demokratsku vrlinu, pretvori u neprijatelja svakoga bez obzira na zakon, silom, gnevom i mržnjom. Molim vas, pomozite nam da očuvamo demokratiju i zemlju.“

Sedamdesettrogodišnji Gulen je duhovni vođa pokreta Hizmet, koji kontroliše sva medijska sredstva, škole i kulturne centre. Gulen je podržavao Erdogana, pre nego što je Vlada odlučila da zatvori sve njegove škole.

Erdogan je optužio Gulena da je pre godinu dana dirigovao istragom o korupciji, među ključnim članovima Erdoganovog kruga. Tri ministra su podnela ostavke, ali su optužbe odbačene. Gulen je demantovao da je stajao iza te istrage.

Evropska unija je oštro osudila pretrese i hapšenja, upozorivši da su suprotni evropskim vrednostima i standardima. Američki Državni sekretarijat je zatražio od Turske da ne krši osnovna načela poput slobode medija i nezavisnosti sudstva.

XS
SM
MD
LG