Linkovi

Davutoglu u Srbiji: Poslovna saradnja u prvom planu


Premijer Turske Ahmet Davutoglu sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, Beograd 28. decembar 2015.
Premijer Turske Ahmet Davutoglu sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, Beograd 28. decembar 2015.

U pratnji 137 predstavnika turskih kompanija predsednik turske Vlade Ahmet Davutoglu posetio je danas Beograd i sastao se sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Uz najviše državne počasti premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas premijera Turske Ahmeta Davutoglua, a posle zvaničnog susreta Vučić je izjavio da je Srbija suverena država koja ima prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom i sa Turskom, da će nastaviti da vodi svoju politiku u skladu s tim, kao i da je uveren da to poštuju prijatelji Srbije iz Ruske Federacije.

Želeli bismo da se svi problemi između Rusije i Turske reše na najbolji mogući način, dodao je Vučić i poručio da će Srbija nastaviti da ima dobre odnose sa obe zemlje.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje i ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da će Srbija ponuditi najbolje uslove za investiranje, kako bi privukli što više turskih investitora. Takođe, on najavio da će na nivou dve vlade biti formiran savet koji će voditi dva premijera i činiti ministri iz oblasti u kojima dve države imaju najupečatljiviju saradnju.

"Mi očekujemo da u 2017. svakako pređemo milijardu dolara međusobne razmene. Ali više investicija koje bi dolazile iz Turske bi moglo da nas približi tom broju već u 2016. godini. Mislim da su turske kompanije osetile dobrodošlicu ovde u Srbiji", rekao je Vučić.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da između Srbije i Turske postoje veoma važni istorijski odnosi i da je važno da se dobri bilateralni odnosi dve zemlje još više poprave. On je, na konferenciji za novinare rekao da je cilj Turske da se trgovinska razmena sa Srbijom poveća sa 780 miliona dolara u 2014. na milijardu dolara u 2016.

"Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima su zaista dobre i danas, kao što ste već čuli, došao sam sa više od 130 poslovnih ljudi iz Turske. Dakle, bez obzira što je bilo teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine, ali kada sam rekao da će biti poseta Srbiji i Beogradu svima je bilo veliko zadovoljstvo da se nađemo. I želim da kažem da će večeras biti održan srpsko-turski poslovni forum", rekao je Davutoglu.

Aleksandar Vučić je najavio i da će sutra iz Sarajeva, ako bude sve u redu sa aerodromom zbog magle, doći i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, a potom će svi zajedno otići u Novi Pazar.

XS
SM
MD
LG