Linkovi

Turska preopterećena izbeglicama


Borbe u Kobaniju u Siriji, primorale su oko 200.000 stanovnika tog grada da pobegnu na jugoistok Turske. Stanovništvo okolnih gradova u Turskoj pokušava da ih smesti, ali ih brine budućnost.

Toplo popodne u Suruku, desetak kilometara udaljenom od sirijske granice. Izbeglice iz Kobanija okupljaju se svakodnevno da bi razmenili vesti o svom gradu i sve manjem broju suseda koji su tamo ostali. U poslednje vreme, vesti su bolje od onih od pre nekoliko nedelja, kada su ekstremisti Islamske države skoro zauzeli Kobani i naterali pretežno Kurde da napuste grad.

Svi oni sada žive u izbegličkim logorima ili kod rodbine u Turskoj. Dobijaju izvesnu pomoć, ali život im je težak.

U Suruku, baš kao i u Kobaniju, živi veliki broj Kurda. Vlasnik lokalne prodavnice Osman kaže da mu je dolazak izbeglica poboljšao promet:

"Posao je bolji, ali naš narod tamo umire. Nismo srećni. Njihova patnja je naša patnja", kaže Osman.

Potrebe izbeglica su ogromne, navodi predstavnik lokalne kurdske vlade Kobanija, Idris Nisan, koji je došao u kratku posetu.

"Pobegli su samo u odeći u koju su bili obučeni. Treba im sve, smeštaj, hrana, jer zima se približava i vreme se menja", priča Nisan.

U poslednje tri godine otkad je počeo građanski rat u Siriji, više od million Sirijaca je prebeglo u Tursku, što je umnogome opteretilo javne službe i privredu te zemlje.

Još jedan vlasnik prodavnice, Mohamed ističe da je lokalno stanovništvo spremno da pomaže, ali se pita do kada će ta dobra volja postojati.

"Bojimo se. Naš grad je mali. Nemamo radnih mesta i preduzeća. Nemamo dovoljno vode. Trenutno imamo od 20 do 30 hiljada izbeglica. Šta ćemo da radimo? Veoma je teško", priča Mohamed.

Svi se slažu da im istorijske veze sa izbeglicama iz Kobanija nalažu da im pomognu što bolje mogu.

XS
SM
MD
LG