Linkovi

Zaoštrava se sukob Turske i Rusije


Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Moskvu da se "ne igra s vatrom", dok je ruski šef diplomatije saopštio da se ukida bezvizni režim između dve zemlje

Rat rečima između Rusije i Turske oko obaranje ruskog vojnog aviona nastavlja se i danas, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio Moskvu da se „ne igra sa vatrom“.

Erdogan je u govoru u gradu Bajburt na severoistoku Turske, optužio Rusiju da se “igra sa vatrom” napadajući grupe koje su opozicija sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu “pod izgovorom” da napada grupu Islamska država i time što “neodgovorno” cilja na kamione unutar Sirije, koji zapravo obavljaju “komercijalne usluge ili prevoze humanitarnu pomoć”.

Turska državna novinska agencija, zajedno sa turskim grupama za pomoć, prenela je u sredu da je ruska vazdušna avijacija napala turski konvoj humanitarne pomoći u Siriji u blizini turske granice, i da je tom prilikom poginulo sedmoro, a povređeno desetoro ljudi.

Rusija je vrlo oštro reagovala posle obaranja aviona u utorak, zapretivši da će prekinuti veze sa Turskom što je takođe podstaklo strahovanja da bi moglo da dođe do šireg međunardonog konflikta.

Erdoganov današnji komentar očigledno je odgovor na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je dan ranije, aludirajući na Tursku, izjavio da se oni koji obavljaju “kriminalne poslove” sa teroristima i koriste ih da “postignu sopstvene političke ciljeve, igraju sa vatrom”.

Turski lider je takođe optužio Rusiju da koristi obaranje aviona kao izgovor da opravda “neprihvatljive optužbe” protiv Turske i nazvao optužbe Rusije da Turska kupuje naftu od Islamske države “klevetom”.

“Morate da znate da mi nismo toliko nepošteni da kupujemo naftu od terorističke organizacije”, istakao je turski predsednik i rekao “Turska kupuje naftu od Rusije”.

Ipak, Erdogan je rekao da želi da se sastane sa Putinom “lice u lice” u ponedelja, na marginama klimatskog samita u Parizu,

Putin nije odgovorio na predlog turskog lidera, dok je spoljnopolitički savetnik Kremlja Juri Ušakov danas podsetio na “nespremnost Turske da ponudi elementarno izvinjenje za incident sa vojnim avionom”.

Takođe danas, ruski spoljni ministar Sergej Lavrov objavio je da se ukida bezvizni režim između dve zemlje, ističući da je turska vlada “prešla granicu prihvatljivog”.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u nešto pomirljivijem tonu je napisao članak objavljen u britanskom Tajmsu. “Mere odbrane naše teritorije će ostati kakve jesu, ali Turska će sarađivati sa Rusijom i našim saveznicima kako bi se umirile tenzije”, napisao je Davutoglu, dodavši da je glavni priorite Turske borba protiv Islamske države.

Ranije ove nedelje, Putin je rekao da je obaranje aviona bila izdaja zemlje koju je Rusija smatrala prijateljskom državom. Takođe je rekao da su Sjedinjene Države znale putanju kretanja ruskog aviona, i da je trebalo da o tome obaveste Tursku, svog koalicionog NATO saveznika.

Turska tvrdi da je izdala nekoliko upozorenja da se avion nalazi u njihovom vazdušnom prostoru pre nego što ga je oborila.

XS
SM
MD
LG