Linkovi

Erdogan počeo afričku turneju


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan započeo je svoju četvorodnevnu posetu Severnoj Africi, sa ciljem da učvrsti i proširi sve veći u ticaj Turske u regionu zahvaćenom burnim previranjima.

Prvo odredište premijera Erdogana je Kairo gde će, kako se očekuje, imati sastanke sa članovima vladajućeg egipatskog vojnog saveta, glavnokomandujućim egipatskih oružanih snaga Mohamedom Tantavijem, kao i sa egipatskim premijerom Esamom Šarafom. Turski lider takođe namerava da predstavi svoju spoljnopolitičku viziju Arapskoj ligi i razgovara sa mladim liderima koji su pomogli u svrgavanju bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka u u talasu protesta početkom ove godine.

Erdogan će posetiti Tunis u sredu, dok će sledećeg dana voditi razgovore sa šefom Prelaznog nacionalnog saveta u Libiji. Neki zvaničnici u Izraelu su izrazili bojazan da bi Erdoganova diplomatska turneja po zemljama „arapskog proleća,“ mogla da podstakne anti-izraelske napetosti, u jeku daljeg pogoršanja izraelsko-turskih odnosa.

Zategnutost u odnosima dve zemlje je povećana pošto je Izrael odbio da se izvini Turskoj za ubistvo devetoro turskih državljana prilikom napada izraelskih komandosa na humanitarni brod, koji je u maju prošle godine pokušao da probije izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Turska je nedavno proterala izraelskog ambasadora i druge visoke diplomate iz Ankare i suspendovala vojnu trgovinu i vojnu saradnju sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG