Linkovi

I dalje napeti odnosi Turske i Rusije


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Situacija na relaciji Ankara-Moskva i dalje je napeta, posle turskog obaranja ruskog ratnog aviona SU-24, u blizini tursko sirijske granice. U intervjuu za CNN, turski predsednik Redžep Taip Erdogan ...

... rekao je da se njegova zemlja neće izvinjavati za obaranje aviona. "Ako postoji strana koja treba da se izvini, to nismo mi. Oni koji su narušili naš vazdušni prostor treba da se izvine", poručio je Erdogan.

Turski lider zvučao je malo pomirljivije u intervjuu za televiziju France 24, rekavši da bi možda drugačije postupili da su znali da se radi o ruskom avionu: "Međutim, naši piloti znaju pravila ponašanja, i morali su da obave svoju dužnost i zaštite naš vazdušni prostor", rekao je Erdogan dodajući da "on i Putin treba da razgovaraju o onom što se dogodilo, ali da predsednik Rusije ne odgovara na pozive.

Putin je prethodno izjavio da je obaranje ruskog aviona “potpuno neobjašnjivo, podmuklo zabadanje noža u leđa od strane onih za koje se verovalo da su partneri i saveznici Rusije u borbi protiv terorizma" i ostao pri tvrdnji da je ruski vojni avion oboren u sirijskom vazdušnom prostoru, a incident okarakterisao kao “nerazumno kršenje međunarodnog prava”.

Erdogan je odbacio ruske optužbe da Turska od pripadnika tzv Islamske države kupuje naftu i gas. U međuvremenu Rusija je najavila pooštravanje restrikcija na uvoz hrane iz Turske.

Ruski premijer Dmitri Medvedev je izjavio da njegova vlada razmatra preprekid ekonomskih veza sa Turskom i planiranih investicija, i da se primena tih sankcija očekuje u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG