Linkovi

Blokada sajtova u Turskoj ne šteti Erdoganu


Iako međunarodna zajednica osuđuje odluku turskog premijera da blokira vebsajtove Tviter i Jutjub, stručnjaci kažu da Erdoganu to ne škodi jer mali procenat Turaka koristi internet.

Odluka turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da blokira pristup društvenoj mreži Tviter i vebsajtu Jutjub više je kontroverzna za svetsku javnost nego za same građane Turske. Ovo pitanje uklapa su u komplikovanu političku scenu u Turskoj.

Tonski snimak i transkript sa sastanka visokih zvaničnika, koji razgovaraju o vojnim i drugim tajnim operacijama, najnoviji je materijal postavljen na internet sa ciljem da razbesni tursku vladu.

Rezultat je blokiranje pristupa Jutjubu širom Turske baš kao što je bio slučaj i sa Tviterom samo nekoliko dana pre toga. Popularna društvena mreža sa sedištem u Kaliforniji razbesnela je turske zvaničnike kada je jedan korisnik postavio link za tajne vladine izveštaje o korupciji.

Neki Turci su zabrinuti i kažu da neće odustati.

"On misli da ne možemo da ga kritikujemo ako ugasi Tviter, ali naša borba će se nastaviti", kaže stanovnica Istanbula Ajlin Vural.

"Baš me zanima koliko će daleko otići u nameri da nam uskrate slobodu. Prvo Tviter, sad Jutjub. Šta je sledeće?", pita se demet Toprak iz Istanbula.

Turski predsednik pridružio se osudama tog poteza, i to putem svog Tviter naloga.

Ipak, bes je ograničen. Samo 15% Turaka koristi Tviter, a samo jedna trećina populacije ima pristup internetu. To bi moglo da objasni kako je, i uprkos međunarodnim osudama, premijer Erdogan uspeo da okupi ogroman broj građana ranije ove nedelje, koji su došli da mu pruže podršku pred lokalne izbore planirane za nedelju. Erdogan je osobu koja je postavio tajne snimke na internet nazvao «podlom» i lažljivom.

"Većina Turaka su konzervativni, nacionalisti i religiozni. Ključni kriterijum za njegove najstrasnije pristalice je stanje ekonomije, a ne koliko su ubedljive optužbe za korupciju ili stanje slobode medija", smatra stručnja za Tursku iz londonskog Četam hausa, Fadi Hakura.

Ipak, najnoviji potez mogao bi da uskrati bitan način za političko angažovanje mladih Turaka, smatra Pol Dvajer iz Centra za istraživanje društvenih medija na londonskom Univerzitetu u Vestminsteru.

"To je jedan od načina kako se današnja mladež politički angažuje i to posebno u društvima kakvo je Turskoj gde je demokratija još uvek relativno novi fenomen", kaže Dvajer.

Za sada, vični internet korisnici u Turskoj moraće da pronalaze druge načine, od kojih su neki već objašnjeni na Tviteru, kako bi mogli da nastave sa korišćenjem, prema rečima jednog stručnjaka, "poslednjeg bastiona slobode informacija" u zemlji.
XS
SM
MD
LG