Linkovi

Više od 1.000 privatnih škola zatvoreno u Turskoj


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je prvi dekret od kako je proglasio tromesečno vanredno stanje, dok je više od 1.000 privatnih škola, asocijacija i fondacija u zemlji zatvoreno.

Nakon neuspelog pokušaja puča da se zbace on i njegova vlada, predsednik Erdogan je takodje izdao dekret da osumnjičeni mogu da budu u pritvoru do 30 dana bez podizanja optužnice - što je drastična promena u odnosu na prethodni maksimum od četiri dana.

Među 1.229 humanitarnih organizacija i fondacija koje su zatvorene zbog, kako se sumnja, umešanosti u Gulenov pokret jeste 19 sindikata, 15 univerziteta i 35 medicinskih institucija. Erdogan je okrivio muslimanskog sveštenika Fetulu Gulena za prošlonedeljni pokušaj puča. Gulen koji trenutno živi u SAD demantovao je te optužbe.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i lideri širom sveta smatraju tromesečno vanredno stanje kao otvaranje puta za dalje čistke Erdoganovih protivnika. Njime se predsedniku i vladi dozvoljava da donose zakone bez odobrenja parlamenta.

XS
SM
MD
LG