Linkovi

Turska žestoko bombardovala Kurde u Iraku


Turski borbeni avioni F-16 u rutinskoj patroli (arhiva)
Turski borbeni avioni F-16 u rutinskoj patroli (arhiva)

Turski borbeni avioni bombardovali su danas položaje kurdskih pobunjenika u severnom Iraku, što je najveći napad od prošle nedelje kada je Turska počela sa napadima na kurdske pobunjenike i položaje terorista Islamske države u severnoj Siriji.

Turski borbeni avioni bombardovali su danas položaje kurdskih pobunjenika u severnom Iraku, samo nekoliko sati pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da je nemoguće nastaviti mirovne razgovore sa Kurdima.

Ankara je gađala skloništa, skladišta oružja i pećine u šest oblasti, saopšteno je iz kabineta premijera Turske, Ahmeta Davutoglua. To je ujedno bio najveći napad od prošle nedelje kada je Turska počela sa napadima na kurdske pobunjenike i položaje terorista Islamske države u severnoj Siriji.

Irak je oštro osudio vazdušne napade navodeći da je to “opasna eskalacija i napad na irački suverenitet”. Davutoglu je, s druge strane, nazvao borbu protiv Kurda i Islamske države “sinhronizovanom borbom protiv terorizma”.

Međutim, najjači turski napadi do sada bili su usmereni na Radničku partiju Kurdistana u Iraku i jugoistočnoj Turskoj. Prokurdska opozicija u Turskoj je optužila Erdogana da je naredio napade u znak odmazde zbog toga što je njihova stranka odnela dosta glasova na junskim izborima posle čega je njegova, vladajuća partija izgubila većinu u parlamentu.

“Naš jedini zločin je što smo osvojili 13 odsto glasova”, rekao je lider prokurdske Narodne demokratske partije Selahatin Demirtas.

Erdogan je pokrenuo mirovne pregovore sa predstavnicima Kurda 2012. kako bi se okončala pobuna Radničke partije Kurdistana, koja traje još od 1984. Međutim, on je u utorak rekao da je taj proces postao nemoguć i pozvao parlament da ukine imunitet članovima parlamenta koji imaju veze sa pobunjenicima.

Parlament će kasnije danas da zaseda o Erdoganovom predlogu za ukidanje imuniteta i o vojnim operacijama.

U saopštenju premijera Davutoglua se navodi da su vlasti privele više od 1.300 ljudi širom Turske u racijama protiv osumnjičenih pripadnika Radničke partije Kurdistana, Islamske države i drugih pobunjeničkih grupa.

NATO je u utorak održao vanrednu sednicu na zahtev Turske, posle čega je izdato saopštenje u kojem se osuđuju teroristički napadi protiv te zemlje i obećava solidarnost sa Ankarom.

XS
SM
MD
LG