Linkovi

Najmanje 27 žrtava eksplozije u Ankari


Mesto eksplozije u Ankari

Na centralnom trgu u glavnom gradu Turske Ankari danas je došlo do velike eksplozije u kojoj je stradalo najmanje 27 osoba dok je 75 povredjeno.

Funkcioneri su saopštili da se eksplozija odigrala na trgu Kizilaj, ključnom šoping i transportnom centru u blizini stranih ambasada.

Napad se odigrao dva dana pošto je američka ambasada izdala bezbednosno upozorenje o potencijalnoj zaveri da se izvrši napad u Ankari i zatražila od svojih gradjana da izbegavaju tu oblast.

Premijer Ahmet Davutoglu je održao vanredni bezbednosni sastanak posle današnjeg bombapkog napada.

TV kanal NTV je saopštio da je automobil, očigledno pun eksploziva detoniran u blizini jednog autobusa. Nekoliko automobila je zahvatio plamen i na TV snimcima se vidi više sagorelih vozila.

Dogan Asik, koji je bio u autobusu kada se eksplozija odigrala rekao je: "Snažna eksplozija nas je potisla dublje ka kraju autobusa ." Asik je zadobio povrede na licu i ruci.

Ova eksplozija se odigrala manje od mesec dana posle eksplozije bombe u Ankari u kojoj je stradalo bar 29 osoba.

Turska je tom prilikom saopštila da je napad izveo jedan Sirijac vezan za kurdske paravojne snage.

Ankara se nosi sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom koja vodi 30 godišnji gerilski rat za veću kurdsku autonomiju u jugoistočnoj Turskoj.

Turska je takodje meta Islamske države koja se krivi za samoubilački bombaški napad prošlog oktobra na jednom mirovnom skupu u kojem je stradalo više od 100 ljudi. Bio je to najkrvarviji teroristički napad od kako je Turska postala moderna država 1923.

XS
SM
MD
LG