Linkovi

Turska: Potraga za preživelima nesreće


Spasavanje radnika nakon nesreće u rudniku uglja u Somi, na zapadu Turske
Spasavanje radnika nakon nesreće u rudniku uglja u Somi, na zapadu Turske

U eksploziji i požaru u rudniku uglja na zapadu Turske poginulo je najmanje 245 rudara, dok je 120 zatrpano ispod zemlje

Spasilačke ekipe u zapadnoj Turskoj tragaju za preživelima nesreće u jednom rudniku uglja, u kojoj je poginulo najmanje 245 osoba. Reč je o jednoj od najgorih rudarskih nesreća u toj zemlji.

Rudarska kompanija saopštila je da je skoro 450 rudara spaseno, dok vladini zvaničnici navode da se veruje da je još 120 zarobljeno ispod zemlje. Premijer Turske redžep Tajip Erdogan Erdogan odložio je put u inostranstvo kako bi posetio rudnik u gradu Soma, južno od Istanbula, gde je razgovarao sa zvaničnicima koje nadgledaju spasilačke operacije i porodicama žrtava, poručujući da zemlja saoseća sa onima koji su izgubili najmilije u nesreći.

Zvaničnici navode da je u trenutku eksplozije u rudniku bilo 787 ljudi, ali novinar Glasa Amerike na licu mesta prenosi da je iz razgovora sa rudarima saznao da je broj rudara tokom smene obično bliži 1.000.

Većina žrtava preminula je od trovanja ugljen-dioksidom posle eksplozije izazvane električnim kvarom, a zatim i požara, koji je izbio u rudniku u zapadnoj pokrajini Manisa. Turski predsednik Abdulah Gul naložio je guverneru Manise da iskoristi sve raspoložive resurse kako bi se spasili rudari, a turska vlada proglasila trodnevnu žalost.

U međuvremenu, u Istanbulu i Ankari održani su protesti zbog nesreće. Desetine ljudi u Istanbulu okupile su se ispred sedišta kompanija u čujem vlasništvu je rudnik, Soma Holding. U Ankari, policija je rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su pokušavali da dođu do ministarstva energetike.

Turski rudnici uglja smatraju se veoma opasnim za rad, zbog čega su pojedini poslanici u parlamentu zatražili sprovođenje istrage loših bezbednosnih uslova. Najgora rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992, kada je 263 rudara poginulo u eskploziji gasa u lučkom gradu Zonguldak.
XS
SM
MD
LG