Linkovi

Tuska bira predsednika i parlament, Erdogan vodi


Glasački listić na biračkom mestu u Istanbulu, 24. juna 2018.
Glasački listić na biračkom mestu u Istanbulu, 24. juna 2018.

U Turskoj su održani predsednički i parlamentarni izborima koji predstavljaju veliki izazov za predsednika Redžepa Tajipia Erdogana i njegovu Stranku pravde i razdvoja, sa kojom je došao na vlast pre više od 15 godina.

Erdogan je osvojio 58% glasova nakon što je prebrojano nešto više od 30 odsto glasova na predsedničkim izborima. Sa 30,2 odsto glasova, glavni opozicioni predsednički kandidat Muharem Ince osvojio je 27,5% glasova na nacionalnom nivou, javljaju turski novinari.

Očekivalo se da će Erdogan i njegova islamistička Stranka pravde i razvoja biti u snažnom vođstvu prema preliminarnim rezultatima, koji bi moglo da se suzi kako se prebrojavaju dodatni glasovi. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi više od 50% glasova, drugi krug održaće se 8. jula.

Glasanjem se takođe uvode snažna nova izvršna ovlašćenja predsednika, što je Erdogan odavno želeo da ostvari a podržala je mala većina Turaka na referendumu 2017. Kritičari smatraju da će ta ovlašćenja dodatno ugroziti demokratiju u Turskoj, koja je članica NATO-a, i učvrstiti vladavinu jednog čoveka.

Biračko mesto u jednoj školi u Istanbulu, 24. juna 2018.
Biračko mesto u jednoj školi u Istanbulu, 24. juna 2018.

Masa pristalica predsednika Erdogana skandirala je njegovo ime kada je izašao sa biračkog mesta u jednoj školi, posle glasanja u najvećem gradu Turske Istanbulu, rukujući se sa ljudima okružen velikim brojem pripadnika obezbeđenja.

"U Turskoj se odvija demokratska revolucija", rekao je Erdogan novinarima ispred biračkog mesta. "Sa predsedničkim sistemom, Turska ozbiljno podiže standarde uzdižući se iznad nivoa savremenih civilizacija."

Erdogan tvrdi da će mu nova ovlašćenja omogućiti da se bolje nosi sa ekonomskim problemima zemlje - lira je izgubila 20 procenata u odnosu na dolar ove godine - i rešava problem pobunjenih Kurda na jugoistoku Turske i u susednom Iraku i Siriji.

Turkski predsednik Tajip Erdogan izlazi iz biračkog mesta u Istanbulu, 24. juna 2018.
Turkski predsednik Tajip Erdogan izlazi iz biračkog mesta u Istanbulu, 24. juna 2018.

Međutim, Erdogan nije uzeo u obzir faktor Muharema Incea, predsedničkog kandidata sekularne Republikanske narodne partije (CHP) čiji je energični nastup na mitinzima tokom kampanje oživeo tursku demoralisanu i podeljenu opoziciju.

Obraćajući se pristalicama na mitingu u nedelju u Istanbulu, Ince je obećao da će zaustaviti i preokrenuti proces koji on i opozicione stranke vide kao zaokret ka autoritarnoj vladavini pod Erdoganom u zemlji od 81 milion ljudi.

"Ako Erdogan pobedi, nastaviće da vam prisluškuju telefone...Strah će nastaviti da vlada... Ako pobedi Ince, sudovi će biti nezavisni", poručio je Ince dodajući da bi ukinuo tursko vanredno stanje u roku od 48 sati posle izbora.

Muharem Ince, predsednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) glasa u gradu Jalova u Turskoj, 24. juna 2018.
Muharem Ince, predsednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) glasa u gradu Jalova u Turskoj, 24. juna 2018.

Erdogan je izjavio novinarima da je odziv birača po svemu sudeći dobar.

Praćenje izbora

Opoziciona stranke i nevladine organizacije kažu da su poslale pola miliona posmatrača na biračka mesta da bi sprečile krađu glasova. Oni navode da su promene izbornog zakona i optužbe za manipulacije koje su iznete za vreme referenduma 2017. razlog za strah da izbori neće biti pošteni.

Državna novinska agencija Anadolu javila je da su "pravne mere" preduzete na jugoistoku zemlje protiv 10 stranih državljana - građana Francuske, Nemačke i Italije - koji su se identifikovali kao izborni posmatrači ali nisu imali akreditacije. Još nije jasno da li su oni privedeni.

Lider glavne opozicione stranke CHP, Kemal Kilicdarolgu izjavio je posle glasanja u Ankari da je njegova stranka dobila prijave izbornih nepravilnosti na jugoistoku zemlje.

XS
SM
MD
LG