Linkovi

Enada odbacuje osnivanje tehnokratske vlade


Demonstranti u Tunisu uzvikuju parole
Demonstranti u Tunisu uzvikuju parole

Uprkos gnevu javnosti stranka koja dominira vladajućom koalicijom u Tunisu odbacuje pozive za osnivanje nove vlade

Islamistička partija Enada, koja dominira vladajućom koalicijom u Tunisu, odbacila je plan svog premijera za formiranje nove tehnokratske vlade bez političkih veza, u odgovoru na gnev javnosti zbog ubistva istaknutog opozicionog lidera,

Premijer Hamadi Džebali predstavio je sinoć svoj predlog, dok su se hiljade demonstranata sukobljavale sa policijom u prestonici. Džebali je najavio da će nova vlada upravljati zemljom do održavanja novih izbora, koji će biti hitno zakazani.

Drugi čovek vladajuće stranke, Abdelhamid Dželasi rekao je međutim danas da Džebalijev plan neće biti prihvaćen. Dželasijevo javno odbijanje naglašava podele u stranci, koja se nalazi u nesigurnoj koaliciji sa sekularnim strankama, i preti da dalje pogorša situaciju u Tunisu, najtežu od revolucije pre dve godine.

Posle ubistva Šokrija Belaida, sporadični protesti izbili su širom zemlje. Nepoznati napadači pucali su u vodećeg člana levičarske koalicije i oštrog kritičara vlade dok je napuštao svoj dom u Tunisu. Za sada niko nije uhapšen.

U znak protesta zbog Belaidovog ubistva, Narodni frond napustio je ustavotvornu skupštinu čiji zadatak je izrada novog ustava i očekuje se da će pozvati na generalni štrajk.
XS
SM
MD
LG