Linkovi

Porast tenzija uoči važnih primarnih izbora


Konfrontacija pristalica Donalda Trampa i demonstranata posle otkazivanja Trampovog predizbornog skupa na Univerzitetu Ilinoisa u Čikagu 11. marta 2016, zbog mogućih incidenata
Konfrontacija pristalica Donalda Trampa i demonstranata posle otkazivanja Trampovog predizbornog skupa na Univerzitetu Ilinoisa u Čikagu 11. marta 2016, zbog mogućih incidenata

Sutrašnji stranački primarni izbori u pet velikih američkih država odvijaće se u jeku sve veće zabrinutosti, rastućih tenzija i incidenata na skupovima vodećeg republikanskog predsedničkog pretendenta Donalda Trampa.

Agenti Tajne službe požurili su da zaštite Donalda Trampa na nedavnom skupu u Ohajo, pošto je jedan demonstrant krenuo prema njemu dok je bio na podijumu.

U subotu je otkazan Trampov skup u Čikagu, pošto je na jednom ranijem skupu u Kanzas Sitiju došlo do sukoba i na ulici kao i u samoj sali u kojoj je Tramp govorio.

Uprkos haosu, ankete pokazuju da bi Tramp mogao da pobedi na sutrašnjim izborima.

"Imamo pokret. To se ne dešava samo ovde, već po čitavoj zemlji. To se svuda događa,” poručio je Tramp svojim pristalicama.

Njegovi rivali, Ted Kruz i Marko Rubio osudili su proteste i ton konfrontacije. Senator Marko Rubije je uputio poseban apel biračima:

“Prigrlite lidere koji od vas ne traže da glasate zbog straha i beznađa, već da glasate zbog toga koliko zemlja može da bude velika i šta je potrebno preduzimati.”

Trampov najveći izazov je Ohajo gde je u tesnoj trci sa guvernerom te države Džonom Kejsikom, koji kaže da je i dalje ubeđen u svoju po0bedu:

“Ne verujem da će Tramp biti predsednički kandidat. Pobediću u Ohaju, raste nam podršča širom zemlje.”

Pobeda Kejsika u Ohaju bi usporila Trampovo napredovanje ka osvajanju dovoljno delegata za nominaciju Republikanske stranke, kaže analitičar Henri Olsen:

“Vrlo je teško da bilo ko drugi osim Trampa automatski osvoji potreban broj delegata. Ukoliko Tramp ima 70 odsto šansi da pobedi, to znači da postoji 30 odsto šansi da ne uspe i rekao bih da postoji 30 odsto šansi da dodje do sporne konvencije.”

Predviža se da će demokratska favoritkinja za predsedničku nominaciju, Hilari Klinton biti pobednik u pet država u kojima se glasa sutra. Njen rival je Berni Sanders, koji ima sledeću poruku za svoje birače:

“Mi unosimo radikalnu novinu u američkoj politici. Govorimo istinu.”

Pored Floride i Ohaja, stranački primarni izbori održavaju se sutra i u Ilinoisu, Misuriju i Severnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG