Linkovi

Tuča očajnih migranata u Djevdjeliji


Migranti sa Bliskog istoka su se danas potukli na železničkoj stanici u Ðevđeliji u Makedoniji, dok su se ukrcavali u voz za Tabanovce.

Dramatični snimci stigli su iz Djevdjelije u Makedoniji, gde je oko hiljadu migranata sa Bliskog istoka, pretežno iz Sirije, pokušavalo da se ukrca na voz ka Tabanovcu na granici sa Srbijom, kako bi nastavili put ka EU. Izbila je i tuča u kojoj su neki migranti lakše povredjeni a razbijena su stakla na jednom od vagona. Kako prenose mediji, u voz su se ukrcali oni najbrži i najsnažniji a najgore su prošli oni sa malom decom.

Migranti pokušavaju da se domognu Evropske unije pre nego što Madjarska dovrši izgradnju žičane ograde na granici sa Srbijom. Madjarske vlasti saopštile su da će do kraja nedelje završiti prvu fazu podizanja ograde koja se prostire dužinom od oko 70 kilometara. Kada bude završena, ograda će se prostirati duž 175 kilometara granice.

“Jasno je da ograda sama po sebi nije dovoljna. Uz nju će patrolirati graničari, ona će biti čuvana, kao što se može videti u Bugarskoj, Grčkoj, Španiji. Svi znamo da je ograda samo jedan element neophodnih mera i definitivno neće biti rešenje za fenomen koji sada daleko prevazilazi Madjarsku pa čak i Evropsku uniju”, kazao je Zoltan Kovač, portparol madjarske vlade.

Madjarska vlada takodje vodi kampanju na polju komunikacija. Nedavno je postavila niz bilborda kojima se imigrantima poručuje da ne oduzimaju poslove Madjarima, a planira da slične bilborde postavi i u zemljama odakle migranti započinju putovanje, u nameri da ih odvrati od te ideje.

Za to vreme, UNCHR je apelovao na grčke vlasti da kontrolišu “potpuni haos” na svojim ostrvima gde su se iskrcale hiljade migranata. Na ostrvo Kos, gde je proteklih dana takodje dolazilo do okršaja i tuča vlasti, migranata i meštana, stigao je brod za turistička krstarenja, kako bi obezbedio smeštaj za deo izbeglica.

“Venizelos” – brod sa kapacitetom da primi 2,500 putnika - uplovio je u luku Kos, gde ga je uputila grčka vlada. Migrantima koji čekaju da budu registrovani i dobiju potrebna dokumenta da bi nastavili svoj put, danas su lokalne vlasti podelile pakete sa vodom, sokovima i pecivom. Gradonačelnik Kosa, Jorgos Kiricis, jedva je zadržao suze govoreći o solidarnosti gradjana.

“Prikupljamo novac uprkos ograničenim mogućnostima, ali ima mnogo anonimnih gradjana Kosa, čak siromašnih ljudi, koji iako ni sami nemaju skoro ništa – pomažu ovim ljudima.”

Kiricis je dodao da će Evropa imati trajni problem sa imigracijom dok se Siriji, u kojoj traje rat, i ostalim zemljama iz kojih izbeglice potiču ne pomogne da reše unutrašnje probleme.

XS
SM
MD
LG