Linkovi

Tužilaštvo ne da Povereniku spise u predmetu protiv Siniše Malog


Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da postupi po ponovljenom zahtevu Poverenika za informacije od javnog značaja i da toj instituciji dostavi na uvid službenu belešku o obustavi postupka u krivičnom predmetu protiv tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, a na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o njegovoj imovini. Ministarstvo je odgovorilo da beleška nosi oznaku "strogo poverljivo".

Kancelarija Poverenika saopšttila je da je ta beleška neophodna za odlučivanje po žalbi tražioca informacije, zbog čega Poverenik apeluje na Tužilaštvo, ali i na sve druge organe javne vlasti da postupaju u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim je onemogućavanje povereniku da izvrši uvid u nosač informacije sankcionisano kao prekršaj.

Ovakvim postupanjem Tužilaštva se ozbiljno otežava ostvarivanje prava javnosti da zna, jednog od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom, kaže se u saopštenju na sajtu Poverenika.

Obrazlažući zašto ne dostavlja tražene spise, Tužilaštvo je u odgovoru navelo da spisi nose oznaku tajnosti "strogo poverljivo", u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, da je drugi organ tražene podatke označio kao tajne.

Takođe se navodi i da se odredba člana 26. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja odnosi isključivo na formu, a ne na sadržinu informacija, osporavajući tako Povereniku mogućnost uvida u tajne podatke.

Poverenik poručuje da je ovakvo tumačenje navedene pravne norme opasno, nelogično i protivno elementarnom poznavanju prava. Dostavljanje spisa na uvid prvostepenog organa drugostopenom organu uobičajen je i propisani pravni put u postupku bilo kog odlučivanja po žalbi, pa i u postupku pred Poverenikom, kaže se u saopštenju.

Kada bi se prihvatilo bukvalno tumačenje navedene norme onako kako je to učinilo Tužilaštvo, to bi vodilo apsurdnoj situaciji u kojoj bi drugostepeni organ spise koji mu se dostave u bilo kom obliku mogao samo da "pogleda", ali nikako i da čita njihovu sadržinu, ističe Poverenik.

Na primer, CD bi se mogao samo "pogledati", ali se ne bi mogao otvoriti, kod spisa dostavljenih u papirnom obliku mogao bi se "pogledati omot", ali ne i čitati sadržina.

Poverenik još jednom apeluje na Tužilaštvo, ali i na sve druge organe javne vlasti da postupaju u skladu sa članom 26. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

XS
SM
MD
LG