Linkovi

Imenovan grčki ministar finansija


Novi ministar finansija Grčke, Janis Varufakis, Atina 27. januar 2015.

Ekonomista Janis Varufakis, koji se otvoreno protivio dogovoru sa međunarodnim zajmodavcima o ekonomskoj pomoći, imenovan je danas za ministra finansija u novoj levičarskoj vladi Grčke.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je i sam protiv mera štednje, je osim Varufakisa imenovao druge političke pristalice za članove kabineta, nakon ubedljive pobede na vanrednim izborima.

Varufakis, koji ima dvojno grčko i australijsko državljanstvo, sada će imati važnu ulogu u pregovorima Atine sa zajmodavcima. Grčka pokušava da eliminiše dio ogromnog duga i ublaži mere štednje, koje su bile uslov za zajam u vrednosti od preko 300 milijardi dolara.

Na položaj ministra odbrane postavljen je lider stranke Nezavisnih Grka, Panos Kamenos, koji je ubrzo nakon objavljivanja rezultata izbora formirao koalicionu vladu sa Sirizom.

Evropski lideri su odmah nakon pobede Sirize pozvali Grčku da ispuni svoje finansijske obaveze i nastavi sa merama štednje, ukoliko želi da ostane u eurozoni. Ta retorika je međutim kasnije ublažena. Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas Ciprasu na pobedi i poželela mu “veliku snagu i uspeh". Lider eurozone, holandski ministar finansija Jeron Diselblom najavio je da će se novim grčkim liderima sastati u petak u Atini i da će ih podržati u naporima da podstaknu ekonomski oporavak Grčke.

U međuvremenu, agencija Mudis upozorila je da se pobeda Sirize negativno odrazila na kreditni rejting Grčke, dok su akcije na grčkoj berzi pale za više od dva odsto.

XS
SM
MD
LG