Linkovi

Poziv na bojkot novih mera


Pregled celog tela skenerom

Uoči praznika Dana zahvalnosti, kada Amerikanci putuju više nego ikada tokom godine, javilo se novo masovno nezadovoljstvo strogim merama bezbednosti na aerodromima. Dok se internetom šire pozivi na bojkotovanje skeniranja čitavog tela, funkcioneri ističu da je bezbednost na prvom mestu.

Priče o neprijatnostima na aerodromima sve su češće.

"Mislim da je Ti-es-ej van kontrole", smatra jedan od putnika.

Gnev je usmeren ka Agenciji za bezbednost saobraćaja, skraćeno Ti-es-ej, koja je zavela stroge mere. Ili skeniranje celog tela sa svim intimnim delovima, ili ručno "prepipavanje" od strane osobe istog pola.

"Stavila mi je šaku na dojku i upitala šta je ovo? Kažem, proteza, imala sam rak dojke. E, onda morate da mi je pokažete", ističe putnica Keti Bosi.

Protestu su se pridružili i komičari.

"Volite da vas pipaju po "onim" mestima? Dođite na aerodrom. Nama u Ti-es-eju je posao da vas opipavamo gde treba", kaže se u jednom od skečeva.

Ali poneko sleže ramenima.

"U redu je. Nema problema ako se ja osećam bezbedno", smatra jedan od putnika.

Šef Ti-es-eja Džon Pistoli kaže da agencija razmišlja o promenama, ali da ništa ne garantuje.

"Razmatram to da li postoje neke manje agresivne metode za obavljanje iste vrste pregleda. Ali promene nisu verovatne pre praznika".

U međuvremenu, nezadovoljni pozivaju sugrađane preko interneta da se umesto skenera odlučuju za "opipavanje" kako bi usporili saobraćaj i vratili Ti-es-eju milo za drago. Eksperti ipak misle da će se većina putnika povinovati novim merama.

XS
SM
MD
LG