Linkovi

Tramp i Ši izneli suprotne vizije pred poslovnim liderima Azije


Američki predsednik Donald Tramp govori poslednjeg dana samita poslovnih direktora članica APEK-a uoči početka samita lidera APEC-a u Vijetnamu.

Lideri SAD i Kine izneli su drastično različita gledišta o smeru trgovine u Aziji, u odvojenim govorima koje su održali pred regionalnim poslovnim liderima.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je na samitu poslovnih lidera članica APEC-a (Azijsko-pacifička ekonomska saradnja) da je spreman da sklapa bilateralne trgovinske ugovore sa bilo kojom zemljom indijsko-pacifičkog regiona, ali da odlučno odbija multinacionalne sporazume kao što je onaj o transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji je sklopilo 12 zemalja a koji je brzo napušten u prvim danima njegove administracije.

“Sklapaću bilateralne sporazume sa svakom nacijom indijsko pacifičkog regiona koja želi da nam bude partner i koja će se povinovati principima poštene i recipročne trgovine", rekao je Tramp. "Ali više nećemo ulaziti u velike dogovore u kojima puštamo da nam se vezuju ruke, predajemo svoj suverenitet i u kojima je praktično onemogućena smislena primena sporazuma", poručio je američki predsednik.

WATCH: Tramp: SAD više neće ulaziti u velike sporazume

Trump: US Will No Longer Enter Into Large Agreements
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Američki predsednik je rekao da u prošlosti, "kada bi njegova zemlja spustila tržišne barijere, druge zemlje nisu otvarale svoja tržišta Americi."

Od sada, međutim, Tramp je upozorio da će SAD "očekivati od svojih partnera da se dosledno pridržavaju pravila." Očekujemo da će tržišta biti otvorena u jednakoj meri obema stranama i da će privatne investicije a ne vladini planeri diktirati tok investicija."

Kako ostvariti te ciljeve

Kina je već pokazala da nema nameru da igra po pravilima, kaže Frejzer Haui, ko-autor knjige "Crveni kapitalizam: Krhki finansijski temelji neverovatnog uspona Kine".

“Kinezi su, u pogledu Svetske trgovinske organizacije, jednostavno bili mnogo pametniji od Amerikanaca", kaže Haui. "Dok su Amerikanci dobrodušno verovali da će Kinezi promeniti svoj način poslovanja, Kinezi nikada nisu imali nameru da se promene."

Haui dodaje da su pitanja trgovine i pristupa tržištu komplikovana i istančana a do sada Tramp ima slab učinak kada treba da reči sprovede u delo - bilo da je reč o zabrani ulaska u Ameriku državljanima više zemalja, izgradnji zida na granici sa Meksikom, ukidanju Obamakera ili poreskoj reformi.

“Da, bićete čvršći prema njima ali kako da to uradite a da ih ne kaznite?", postavlja pitanje Haui. "Kako Kina može da se kazni kada vam je Ši Đinping najbolji drug? To jednostavno nema smisla."

Kineski predsednik Ši Đinping dolazi na samit APEC-a u Vijetnamu
Kineski predsednik Ši Đinping dolazi na samit APEC-a u Vijetnamu

Kontrast sa Kinom

Kineski predsednik Ši Đinping, čija je zemlja doživela veliki uspon mahom zahvaljujući obimnom vladinom planiranju, govorio je odmah posle Trampa na bini u Danangu.

On je, nasuprot Trampu, podržao multilateralni koncept, posebno pozivajući na podršku Zoni slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu (FTAAP) koja bi uskladila regionalne i bilateralne ekonomske sporazume.

Kina je izostavljena iz TPP-a, u kojem su vodeću ulogu imali SAD i Japan, a koji je u velikoj meri i osmišljen kao bedem protiv kineskih strateških ambicija.

Ši je globalizaciju opisao kao nepovratni trend ali je poručio da svet mora da radi na tome da ona bude uravnoteženija i više inkluzivna.

Predsednici SAD i Kine na večeri u Pekingu 9. novembra 2017.
Predsednici SAD i Kine na večeri u Pekingu 9. novembra 2017.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG