Linkovi

Tramp pozvao na "smele reforme" UN-a


Predsednik SAD Donald Tramp i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na skupu o reformi UN (18. septembar 2017 )
Predsednik SAD Donald Tramp i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na skupu o reformi UN (18. septembar 2017 )

Predsednik Donald Tramp pozvao je u ponedeljak na "smjele reforme" koje bi, prema njegovim riječima, učinile Ujedinjene nacije "velikom silom mira." U svojoj prvoj posjeti UN-u od kada je stupio na položaj prije osam mjeseci, američki lider rekao je da birokratija sprečava svjetsku organizaciju, koja broji 193 člana, da bude efikasna koliko bi mogla, te da agencija ne smije da bude "strogo vezana za prošlost".

Donald Tramp je, prvi put od preuzimanja položaja predsjednika Sjedinjenih Država, posjetio diplomatski epicentar – Ujedinjene nacije, gdje će se sjutra obratiti učesnicima 72. zasjedanja Generalne skupštine.

"On smatra da je govor izvanredna prilika da istovremeno se obrati velikom broju svjetskih lidera”, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmaster.

Tramp će se sa brojnim svjetskim zvaničnicima sastati i na marginama zasjedanja. U ponedeljak se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kojem je poručio da veruje da postoji šansa da se postigne mir između Izraelaca i Palestinaca.

"On kritikuje koga treba, grli one koji to zaslužuju, i iz svega toga Sjedinjene Države izlaze veoma snažne”, smatra američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

Tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, Tramp je oštro osudio Ujedinjene nacije kao anti-američku organizaciju.

"Ujedinjene nacije nisu prijatelj demokratije. Nisu prijatelj slobode. Nisu čak ni prijatelj Sjedinjenih Država”.

Predsednik SAD sa američkom ambasadorkom u UN Niki Hejli
Predsednik SAD sa američkom ambasadorkom u UN Niki Hejli

U ponedeljak je pozdravio napore generalnog sekretara Antonia Gutereša da reformiše organizaciju.

"Ohrabrujemo generalnog sekretara da iskoristi svoja ovlašćenja i smanji birokratiju, reformiše zastarjeli sistem i donese čvrste odluke za ostvarenje ključne misije Ujedinjenih nacija”.

Tramp se obratio liderima i zvaničnicima više od 120 zemalja koji su pozvani da prisustvuju pošto su potpisali deklaraciju u deset tačaka, koju su izradile Sjedinjene Države, a kojima se podržavaju Guterešovi napori reforme. Američki lider poručio je da birokratija sprečava svjetsku organizaciju, koja broji 193 člana, da bude efikasna koliko bi mogla.

“"Želimo da Ujedinjene nacije povrate povjerenje naroda širom sveta. Da bi se to ostvarilo, moraju da pozivaju na odgovornost svaki nivo uprave, da zaštite uzbunjivače unutar organizacije i fokusiraju se na rezultate više nego na proces. Da bismo poštovali građane naših zemalja članica, moramo da se postaramo da nijedna članica ne snosi nesrazmjeran teret u vojnom ili finansijskom smislu. Takođe tražimo da sve mirovne misije imaju jasno definisane ciljeve i metriku za procenu uspeha."

Inače, jedna od glavnih tema na Trampovom dnevnom redu u Ujedinjenim nacijama biće sve veća prijetnja od sjevernokorejskog nuklearnog programa.

“Ako Sjeverna Koreja nastavi da se bezobzirno ponaša, ako Sjedinjene Države budu morale da brane sebe ili svoje saveznike, Sjeverna Koreja će biti uništena. I svi to znamo. I niko od nas to ne želi. Niko od nas ne želi rat”, istakla je Hejli.

Razgovaraće se i o nuklearnom sporazumu sa Iranom. Bijela kuća je nagovijestila da će Sjedinjene Države možda da se povuku iz dogovora koji najbliži američki saveznici i dalje podržavaju,a Tramp je najavio da će odluka uskoro biti poznata.

Ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine koje, kao i prethodnih godina, prate oštre mjere bezbjednosti, neće prisustvovati presjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Ši Đinping, te njemačka kancelarka Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG