Linkovi

Tramp pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma


Predsednik Donald Tramp drži govor na Arapsko islamsko američkom samitu, Rijad, Saudijska Arabija, 21. maj, 2017.
Predsednik Donald Tramp drži govor na Arapsko islamsko američkom samitu, Rijad, Saudijska Arabija, 21. maj, 2017.

Američki predsednik Donald Tramp je danas pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma, rekavši desetinama arapskih i muslimanskih lidera na regionalnom samitu u Rijadu da je u pitanju "sukob izmedju dobra i zla."

Tramp je tokom prve posete inostranstvu u svojstvu predsednika, rekao da Sjedinjene Države žele koaliciju zemalja "koje imaju zajednički cilj da iskorene ekstremizam. "Ovo nije sukob različitih vera, različitih sekti ili različitih civilizacija", rekao je Tramp. "Ovo je sukob izmedju varvarskih kriminalaca koji nastoje da unište ljudski život i pristojnih ljudi svih vera koji nastoje da taj život zaštite."

Tramp, koji radi na tome da zabrani ulaz u Sjedinjene Države gradjanima iz šest pretežno muslimanskih zemalja, nije upotrebio spornu frazu "radikalni islamski terorizam", kao što je često činio u govorima održanim u Americi. Umesto toga on je apelovao na muslimanske lidere da se iskreno suprostave "krizi islamskog ekstremizma i islamskim terorističkim grupama koje on inspiriše." "Da li ćemo biti indiferentni u svetlu zla?" pitao je Tramp.

Američki predsednik je naglasio da borba protiv terorizma "znači biti ujedinjen protiv ubistva nevinih muslimana, gušenja žena, progonstva Jevreja i ubistva Hrišćana. Verski lideri moraju apsolutno jasno da stave do znanja:Varvarsko ponašanje vam neće pružti slavu - zlo vam neće doneti dostojanstvo."

Tramp je takodje ukazao: "Amerika je suverena zemlja i naš prvi prioritet je bezbednost naših gradjana. Nismo ovde da vam držimo lekcije kako da živite, šta da radite, ko da budete i kome da se molite. Ovde smo da ponudimo partnerstvo zasnovano na zajedničkim interesima i vrednostima- i nastojimo da ostvarimo bolju budućost za sve nas." "Ako smo ujedinjeni ne možemo biti neuspešni." naglasio je američki predsednik.

Tramp je u ovom govoru izdvojio Iran, optuživši Teheran da doprinosi nestabilnosti u regionu.

"Od Libana, preko Iraka do Jemena, Iran finansira, naoružava i obučava teroriste, paravojne snage i druge ekstremističke grupe koje šire uništenje i haos širom regiona.", zaključio je Tramp.

XS
SM
MD
LG