Linkovi

Kina: "Neće biti pobednika u trgovinskom ratu."


Kineski ministar trgovine Žong Šan na konferenciji za štampu u Pekingu, 11. mart, 2018.

Kina je danas (nedelja) saopštila kako ne namerava da podstiče trgovinski rat sa SAD jer bi taj potez bio katastrofalan za ceo svet.

"Nema pobednika u trgovinskom ratu", rekao je ministar za trgovinu Žong Šan na marginama kineske godišnje parlamentarne sednice.

"Kina ne želi da vodi trgovinski rat niti će ga Kina inicirati, ali mi možemo da izadjemo na kraj sa svakim izazovom i odlučno ćemo braniti interese naše zemlje i našeg naroda", istakao je Žong.

Tramp je u četvrtak potpisao proklamaciju kojom se uvode 25 procentne tarife na uvezeni čelik i 10 procentne tarife na uvoz aluminijuma s tim da one stupaju na snagu ovog meseca.

Japanski trgovinski predstavnik i zvaničnici EU su se sastali sa američkim trgovinskim predstavnikom u subotu u nastojanju da izbegnu trgovinski rat oko pomenutih novih tarifa koje je uveo predsednik Tramp.

Na tom sastanku u Briselu, američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer, Trgovinska komesarka EU Sesili Malstrom i njihov japanski kolega Hirošige Seko su diskutovali o tim tarifama kao deo trilateralnog nastojanja da se sprovede borba protiv nepravedne trgovinske prakse.

Nakon sastanka Malstrom je tvitovala "Nije neposredno jasno koje su tačno američke procedure za izuzeće...pa će se diskusije nastaviti naredne nedelje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG