Linkovi

Trampovom zetu smanjen pristup tajnim informacijama


Džered Kušner na bilateralnom sastanku predsednika Trampa i kineskog predsednika Ši Đinpinga.

Zetu i visokom savetniku američkog predsednika Donalda Tampa, Džeredu Kušneru, snižen je stepen pristupa tajnim podacima, odnosno ograničen pristup najpoverljivijim informacijama.

Kušner je jedan od nekoliko zaposlenih u Beloj kući koji imaju privremenu dozvolu za pristup tajnim informacijama najvišeg nivoa. Oni su obavešteni putem memoranduma koji im je upućen u petak, da će ubuduće imati dozvolu pristupa tajnim podacima ali ne i visoko poverljivim informacijama, preneo je u utorak portal Politiko.

Kušner, koji je oženjen Trampovom najstarijom ćerkom Ivankom više neće imati pristup takozvanom "predsednikovom dnevnom brifingu", najvažnijem izveštaju američkih obaveštajnih službi.

Predsednik ima mogućnost da Kušneru odobri trajnu dozvolu za pristup tajnim podacima ali je Tramp u petak izjavio da tu odluku prepušta svom šefu kabineta, penzionisanom generalu Džonu Keliju.

Portparolka Bele kuće, Sara Hakabi Sanders, odbila je da komentariše Kušnerov status na brifingu za novinare u utorak. Ona je rekla da je Kušner "dragoceni član tima i da će nastaviti da obavlja značajan posao koji radi od početka ove administracije."

Vest o promeni Kušnerovog statusa objavljena je nekoliko sati pošto je saopšteno da njegov portparol, Džoš Rafel, napušta Belu kuću. U međuvremenu, Vašington Post je objavio da su Kušnerovi kontakti sa određenim stranim zvaničnicima izazvali zabrinutost unutar Bele kuće. Pozivajući se na aktuelne i bivše američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim izveštajima o toj temi, Post je objavio da su zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Izraelu i Meksiku privatno razgovarali o tome na koji način bi mogli da iskoriste Kušnera i njegove poslovne aranžmane. U izveštaju se ističe da nije poznato da li je bilo koja od tih zemalja preduzela neke konkretne poteze posle tih razgovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG