Linkovi

Tramp potpisao novu uredbu o zabrani ulaska u SAD


Predsednik Tramp u Beloj kući (arhivski snimak)
Predsednik Tramp u Beloj kući (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je novu izvršnu uredbu kojom se putnicima iz šest zemalja zabranjuje ulazak u SAD na tri, a svim izbeglicama na četiri meseca. Federalne apelacione sudije blokirale su prošlog meseca primenu slične uredbe.

Nova mera razlikuje se od verzije iz 27. januara u nekoliko ključnih aspekata, pre svega po tome što je sa liste izuzet Irak, ključni američki saveznik u borbi protiv Islamske države, pošto su iračke vlasti obećale pojačanu saradnju sa američkim zvaničnicima u procesu provere podataka i izdavanja viza.

Prema novoj uredbi, zabrana ulaska u SAD odnosi se na građane Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. Za razliku od prve uredbe, predsednik Tramp je današnju potpisao bez prisustva medija, a predstavili su je državni sekretar Reks Tilerson i sekretari za pravosuđe i unutrašnju bezbednost Džef Sešns i Džon Keli.

Nova zabrana stupa na snagu 16. marta i neće se odnositi na građane sa dozvolom stalnog boravka u SAD, odnosno zelenom kartom, kao i na one sa validnim vizama. Iz teksta uredbe je takođe uklonjena provizija, kojom se na neograničeno vreme zabranjuje ulazak sirijskim izbeglicama u SAD i daje prednost “verskim manjinama”.

"Ova izvršna uredba je vitalna mera za jačanje naše nacionalne bezbednosti", izjavio je državni sekretar Reks Tilerson na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena nova zabrana. "Predsednikova dužnost je da štiti američke građane."

Predstavljanje novih bezbednosnih mera svodi se na priznanje Trampove administracije da je prvobitna zabrana ulaska u zemlju, izdata 27. januara, imala svoje nedostatke. Međutim, još nije jasno da li će nova uredba zadovoljiti kritičare koji meru vide kao, u suštini, zabranu ulaska muslimanima.

Infografika: Razlike izmedju stare i nove uredbe

Pogledajte: Državni sekretar Tilerson predstavlja novu uredbu

Tillerson: Travel Ban is 'Vital Measure' for National Security
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Irak obećava veću saradnju

Irak je uklonjen sa liste nakon što su iračke vlasti obećale da će pojačati saradnju sa američkim zvaničnicima u pogledu procesa provere podataka izbeglica, navodi jedan visoki zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost koji je razgovarao sa novinarima.

Bagdad, ključni saveznik u američkoj borbi protiv ekstremista Islamkse države, žalio se kada je Irak bio uvršćen u prvobitnu zabranu.

Kritičari prvobitne uredbe postavljali su pitanje da li je sedam pogođenih zemalja - od kojih sve imaju većinski muslimansku populaciju - izabrano na osnovu verskih razloga. Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u ponedeljak je ponovo demantovao te optužbe rekavši: "Ovo nije zabrana muslimanima ni u kom obliku."

Bela kuća takođe je naglasila privremenu prirodu zabrane ali je nagovestila da bi ona mogla i da bude proširena po isteku 90 dana i da bi druge zemlje mogle da budu dodate listi.

Reakcije

Čak i uz promene, uredbu će verovatno ponovo osporiti pred sudom grupe koje smatraju da je ona delimično ostvarenje Trampovog obećanja iz kampanje - poziv na "potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimana u SAD."

"Ništa se suštinski nije promenila", kaže Lavinija Limon, šefica Američkog komiteta za izbeglice i migrante. "Da je ovakva uredba objavljena pre mesec dana, bili bismo ogorčeni."

Američka unija za građanske slobode ACLU, koja je podnela uspešne pravne žalbe na prvobitnu uredbu, ocenila je da izmenjena uredba sadrži "iste fatalne nedostatke" kao i prva uredba.

"Jedini način da se popravi zabrana ulaska muslimana je da ne postoji zabrana ulaska muslimana. Umesto toga, predsednik Tramp je i dalje predan verskoj diskriminaciji i može da očekuje trajno neodobravanje i sudova i građana", izjavio je Omar Džadvat, direktor Projekta za prava imigranata ACLU.

"Štaviše, promene koje je Trampova administracija načinila i sve što smo saznali od kada je prvobitna uredba potpisana, potpuno potkopvaju lažna opravdanja u domenu nacionalne bezbednost iza kojih je predsednik pokušao da se sakrije, i samo jačaju argument protiv neustavnih izvršnih uredbi", dodao je Džadvat.

Predstavnici administracije, u međuvremenu, balansiraju između tvrdnji da je nova uredba dovoljno drugačija od stare da podnese osporavanja pravnika, ali i dovoljno slična da bi i dalje bila efikasna.

"Principi izvršne uredbe ostaju isti", izjavio je sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser, dodajući "Nastavljamo da tvrdimo da je prvobitna zabrana bila u potpunosti legalna."

Trampova administracija se snažno oslanja na tvrdnju da izbeglice, kao i imigranti i putnici iz nekih zemalja, predstavljaju bezbednosni rizik za SAD, ali do sada nije ponudila mnogo dokaza te tvrdnje.

Zvaničnici Bele kuće u ponedeljak su objavili memorandum u kojem se navodi da FBI sprovodi "istrage oko 300 pojedinaca širom SAD koji su primljeni kao izbeglice - istrage povezane sa terorizmom." Nije jasno da li ljudi pod istragom potiču iz zemalja sa liste država na koje se odnosi zabrana i protiv koliko njih je podignuta optužnica za neko krivično delo.

Uspešnija primena?

Predstavnici administracije obećavaju da će ovog puta sprovođenje uredbe teći lakše, navodeći da je Bela kuća sarađivala sa Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost, Stejt departmentom i Sekretarijatom za pravosuđe prilikom izrade i primene nove izvršne uredbe. Visoki zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost rekao je novinarima da će period primene "teći glatko" i da "neće biti haosa ili navodnog haosa na aerodromima."

Trampove restrikcije putovanja stranih državljana nisu naišla na široku podršku javnosti. Anketa koju je krajem februara sproveo Istraživački centar Pju pokazuje da se 59% ispitanih protivi zabrani dok je 38% odobrava.

CNN-ova anketa objavljena u ponedeljak pokazuje da 55% Amerikanaca ne odbrava način na koji Tramp pristupa imigracionim pitanjima, naspram 44% koji odobravaju. Kada je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti, Amerikanci su podeljeni - 50% odobrava rad predsednika Trampa a 49% ne odobrava.

XS
SM
MD
LG