Linkovi

Tramp u poseti CIA: "Potpuno vas podržavam"


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp, koji je oštro kritikovao američku obaveštajnu zajednicu, rekao je radnicima Centralne obaveštajne agencije (CIA) u subotu "Ja vas potpuno podržavam".

Tramp je u subotu izneo opaske u centrali Agencije u Lengliju, u Vidžiniji, tokom svog prvog punog dana na poziciji predsednika SAD. "Znam da ponekad niste dobili podršku koju ste želeli i dobićete tako mnogo podrške. Možda ćete reći 'molimo vas, nemojte nam davati toliko mnogo podrške'", rekao je lider koji je nedavno položio zakletvu, izazvavši smeh.

Zvaničnici CIA-e su rekli da je oko 400 članova osoblja Agencije prisustvovalo obraćanju predsednika.

Video (engleski): Trampove opaske u sedištu CIA

Trump Addresses Intelligence Community at CIA Headquarters
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:35 0:00

Tramp je kazao da će borba protiv Islamske države biti vrhunski prioritet i da će njegova administracija pojačati američko angažovanje.

"Vodimo ove ratove duže nego što smo ikad vodili ijedan rat", rekao je. "Nismo iskoristili prave mogućnosti koje imamo, bili smo uzdržani. Moramo se rešiti ISIS-a (Islamske države), moramo se rešiti ISIS-a. Nemamo izbora."

"Maslinova grančica"

Predsednikova poseta trebalo je da ima za cilj otopljavanje odnosa, kao i da bude prilika za susret sa najvišim obaveštajnim zvaničnicima, tvrde analitičari.

"To je vrsta maslinove grančice za obaveštajnu zajednicu", kaeže Aki Peric, bivši analitičar CIA-e za kontraterorizam i koautor knjige "Pronađi, sredi, okončaj: Unutar antiterorističke kampanje u kojoj je ubijen Bin Laden i uništena Al Kaida".

Obaveštajni zvaničnici tvrdili su da su Trampovi podcenjivački komentari o špijunskim agencijama i njiovom radu narušili moral zapolsenih.

"Zaposleni u CIA su prilično pametni ljudi, oni su profesionalci, oni su dobro obrazovani", kaže Peric. "Jedan govor ohrabrenja neće zaista promeniti njihovu brigu koju gaje u vezi sa sadašnjim predsednikom".

Mesecima, Tramp je odbijao podrži zaključke CIA i FBI (Federalni istražni biro) da je Rusija hakovala Demokratsku nacionalnu konvenciju sa namerom da utiče na izbore u SAD, delom i time što bi se uvećale njegove šanse da pobedi.

Predsednik Donald Tramp, u društvu kandidata za direktora CIA Majka Pompea (levo) isčekuje govor u Centralnoj obaveštajnoj agenciji u Lengliku, Virdžinija, 21. januara 2017.
Predsednik Donald Tramp, u društvu kandidata za direktora CIA Majka Pompea (levo) isčekuje govor u Centralnoj obaveštajnoj agenciji u Lengliku, Virdžinija, 21. januara 2017.

To je bilo tako do konferencije za štampu 11. januara, kada je Tramp govoreći o hakovanju DNC izjavio: "Mislim da je to bila Rusija". Ipak, kasnije je dodao da bi to takođe mogao biti i neko drugi, uključujući i Kinu.

Novi predsednik SAD nastavio je da odbija tvrdnje da je Moskva izvela hakerski napad kako bi oslabila njegovu bivšu demokratsku rivalku Hilari Klionton i kako bi pomogla njemu da stigne do Bele kuće.

Takođe je ponavljao ranije greške Agencije i sugerisao da je iz američke obaveštajne zajednice možda procureo nepotvrđeni izveštaj u kome se tvrdi da Rusija ima kompromitujuće informacije o njemu.

Tokom svog obraćanja u subotu, Tramp je rekao da je razlog za njegovu stanku "dugotrajni rat sa medijima", koji su, kako je rekao, "učinili da izgleda kao da je u zavadi sa obaveštajnom zajednicom".

"Prava zvezda" nominovana da vodi

Trampova poseta CIA-i dolazi nakon što su demokrate u Kongresu uspele da odugovlače do minulog ponedeljka sa razmatranjem Trampovog izbora za direktora CIA, predstavnika Majka Pompea. Republikanski zakonodavci osudili su otezanje i primetili da to ostavlja špijunsku agenciju bez lidera tokom vikenda.

Tramp je pozdravio Pompea, rekavši CIA-i da je njegov kandidat jasan izbor za posao.

"Dobićete pravu zvezdu. Dobićete pravi dragulj", rekao je.

Drugi bivši zvaničnik CIA-e zapitao je zašto je predsednik posetio Agenciju tokom vikenda. Tipično, takve posete se organizuju tokom nedelje, kada je prisutan najveći broj zaposlenih. Često se organizuje i odbor za doček, kako bi se pozdravili zaposleni.

"Uložen je ozbiljan orkestriran tako da to bude poseta za podizanje morala", rekla je Karmen Medina, bivša zamenica direktora CIA-ine obaveštajne službe.

"Razumljivo je, kada je u pitanju tema u vezi sa nacionalnom bezbednošću i obaveštajnim pitanjima, da ili predsednik zahteva da primi raport, ili da obaveštajna zajednica predloži da mu se raportira".

Predsednik Donald Tramp, u društvu prve dame Melanije Tramp, stiže na nacionalnu molitvu u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, 21. januara 2017.
Predsednik Donald Tramp, u društvu prve dame Melanije Tramp, stiže na nacionalnu molitvu u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, 21. januara 2017.

Pre svoje posete CIA-i, novi predsednik, zajedno sa porodicom, potpredsednikom Majkom Pensom i Pensovom suprugom Karen, prisustvovao je molitvenoj službi u Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali.

Ranije u subotu, Tramp je na Tviteru izneo svoju zahvalnost američkom narodu za učešće na inauguracionim aktivnostima u petak i zahvalio se medijima za generalno povoljno izveštavanje sa njegovog inauguracionog govora.

XS
SM
MD
LG