Linkovi

Tramp: Da sam želeo, otpustio bih Malera


Specijalni tužilac Robert Maler (arhivski snimak)

Predsednik Donald Tramp odbacio je izveštaj Njujork Tajmsa da je krajem prošle godine razmišljao da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera, koji prevodi krivičnu istragu ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016.

"Da sam želeo da otpustim Roberta Malera u decembru, kako je objavio propali Njujork Tajms, ja bih ga otpustio", rekao je Tramp na Tviteru. "Samo nove lažne vesti od pristrasnih novina!"

Tramp redovno izliva gnev zbog Malerove istrage, koja sada traje već skoro godinu dana, posebno ove nedelje kada je FBI upao u kancelariju i stan Trampovog ličnog advokata, Majkla Koena. Agenti su tragali za finansijskim podacima i dokumentima u vezi sa isplatama dvema ženama, neposredno pre izbora. Te žene su tvrdile da su imale afere sa Trampom 2006. a novac im je plaćen u zamenu za ćutanje o tim iskustvima. Tramp demantuje da je imao afere sa tim ženama.

Istražitelji, uz to, razmatraju dokumenta o razgovorima koje je Koen možda vodio sa Trampom o audio snimcima emisije Access Hollywood na kojem se tada predserdnički kandidat čuje kako se hvali o tome što može da slobodno dodiruje žene za intimne delove, zato što je u to vreme bio zvezda televizijskog rijaliti programa. Taj snimak je dospeo u javnost mesec dana uoči izbora u novembru 2016. godine i na kratko naneo štetu Trampovoj kampanji pre nego što se republikanski kandidat izvinio a bura stišala.

Hotel Lous Ridžensi u Njujorku 9. aprila 2018.
Hotel Lous Ridžensi u Njujorku 9. aprila 2018.

Brojni američki mediji prenose da Tramp razmatra da otpusti zamenika sekretara za pravosuđe, Roda Rozenstajna, koji je nadređen Maleru i koji je dozvolio FBI-ju da zapleni Koenova dokumenta.

Trampove najnovije pritužbe na račun istrage i medijskog praćenja usledile su nakon što je magazin Njujorker objavio da je kompanija American Media, Inc. izdavač tabloida National Enquirer koji podržava Trampa, platila 30.000 dolara krajem 2015. vrataru jedne od Trampovih zgrada u Njujorku za ekskluzivna prava na priču da je Tramp 1980-ih postao otac vanbračnog deteta. Uslov isplate bio je da vratar više ne iznosi te tvrdnje. Njujorker piše da nije otkrio dokaze da je tvrdnja o postojanju deteta tačna ali konstatuje da je to treća poznata isplata ljudima obavljena uoči izbora da bi se suzbilo objavljivanje neprijatnih priča o Trampovoj prošlosti pre nego što birači izađu na izbore.

Koen je platio porno glumici Stormi Danijels 130.000 dolara u zamenu za ćutnju o vezi sa Trampom dok je kompanija American Media platila 150.000 dolara bivšoj Plejbojevoj manekenki Keren Mekdugal, od kojih obe tvrde da su imale afere sa Trampom deceniju pre nego što se uključio u predsedničku trku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG