Linkovi

FBI osigurao tajni nalog za praćenje Trampovog savetnika


Karter Pejdž, arhivski snimak
Karter Pejdž, arhivski snimak

Federalni istražni biro je prošle godine uspeo da osigura tajni sudski nalog da prati komunikacije Kartera Pejdža, savetnika tadašnjeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa, navodi danas Vašington post.

Navodeći neimenovane pripadnike FBI-a i druge američke zvaničnike, Post beleži da su Fedealni istražni biro i Sekretarijat za pravosudje dobili nalog FISA-e (Specijalnog suda za praćenje kstranaca) pošto su uverili sudiju “da postoji verovatnoća da je Pejdž “delovao kao agent za stranu silu, u uvom slučaju Rusiju”.

Prošlog meseca direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi je priznao da je njegova agencija pokrenula istragu o tome da li su članovi Trampove kampanje bili u dosluhu sa Rusijom u cilju uticaja na predsedničke izbore 2016. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je Moskva intervenisala kako bi izglede za pobedu na izborima preokrenula u Trampovu korist.

Pejdž je jedan od nekoliko Trampovih saradnika koji su kako se izveštava u fokusu te istrage. Drugi su bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majk Flin i dugoročni Trampov čovek od poverenja Rodžer Ston.

XS
SM
MD
LG