Linkovi

Belačka radnička klasa u Pensilvaniji naklonjena Trampu


Biznismen Bob Bolus iz Skrentona u Pensilvaniji rukuje se sa sinom Donalda Trampa za vreme Trampove predizborne kampanje
Biznismen Bob Bolus iz Skrentona u Pensilvaniji rukuje se sa sinom Donalda Trampa za vreme Trampove predizborne kampanje

Bez obzira da li obećava da će izgraditi zid ili ukinuti trgovinske sporazume, Donald Tramp je lako pobedio na primarnim predsedničkim izborima i osvojio nominaciju Republikanske stranke uglavnom zato što se dopada belačkoj radničkoj klasi u SAD. Novinarka Glasa Amerike Aru Pande posetila je severoistočni deo Pensilvanije, tradicionalno demokratske industrijske države, gde je razgovarala sa biračima koji naginju Trampu sa različitim stepenom entuzijazma.

Bob Bolus se ne stidi da kaže koga želi za narednog američkog predsednika.

“Duboko verujem u Donalda Trampa.”

Od “Učinimo Ameriku ponovo velikom” do “Izgradimo zid”, slogani Trampove kampanje su zalepljeni svugde na Bolusovom kamionu koji je parkirao u blizini Trampovih, Sandersovih i skupova Hilari Klinton širom Sjedinjenih Država.

Biznismen iz Skrentona podržava Trampa jer želi drugačiju Ameriku u kojoj su granice zatvorene, a uvoz zabranjen.

“Imaćemo izbalansiranu trgovinu. Kamioni poput ovog će ponovo ići širom Sjedinjenih Država i raznositi proizvode napravljene u Americi, a ne strane proizvode iz drugih zemalja. “

Ovakva osećanja nisu neuobičajena medju pripadnicima belačke radničke klase u severoistočnoj Pensilvaniji, kaže Kristofer Borik, profesor sa Malenberg koledža koji je rodjen u Skrentonu.

Nedavna anketa ukazuje da Tramp vodi sa 53 prema 31 odsto ispred Hilari Klinton medju belcima koji nemaju univerzitetsko obrazovanje u ovoj državi.

“Oni na mnogo načina osećaju da im preti opasnost zbog gubitka njihovih radnih mesta ili trgovinskih sporazuma ili imigracije”, navodi Borik.

I mada taj segment društva možda favorizuje Donalda Trampa, a većinu u državi čine belci pripadnici radničke klase, nemojte se zavaravati, ovo je demokratsko uporište, jer su demokrate ovde u Pensilvaniji odnele pobedu na šest predsedničkih izbora.

U Skrentonu je takodje rodjen otac Hilari Klinton i ona je ovde provodila leta tokom detinjstva, što je faktor koji otežava Trampu da stekne prednost u ovoj državi.

Republikanski kandidat će morati da motiviše svoje republikance da izadju na birališta….uključujući distributera medicinske opreme Majka Ruta, koji kaže da će glasati za Trampa uprkos strahovanjima u pogledu njegovih rukovodećih sposobnosti.

“On sebe naziva čovekom koji sklapa sporazume, ali koliko razumem uradiće to onako kako on hoće ili nema sporazuma, a kad se dogovarate sa šefovima stranih država ne postižete ništa sa takvom vrstom pristupa.”

Pa ipak za Ruta, glasanje za Hilari Klinton, za koju smatra da joj se ne može verovati, jednostavno nije moguće.

Za vozača kamiona u Skrentonu Kišana Markariana, nema dobre opcije i ona primećuje da negativnosti kod oba predsednička kandidata čine glasanje još težim ove godine.

“Ne znam da se ja pitam ne bih izabrao ni jednog kandidata. Ali šta onda učiniti? Mora neko da rukovodi zemljom.”

To je poznata dilema u ovoj američkoj predsedničkoj trci bez presedana.

XS
SM
MD
LG