Linkovi

Tramp optužio Obamu za prisluškivanje


Tramp kula u Njujorku
Tramp kula u Njujorku

Predsednik Donald Tramp je optužio svog prethodnika Baraka Obamu da je postavio prisluškivače u njegove kancelarije u Tramp kuli u Njujorku pre predsedničkih izbora novembra 2016.

U nizu današnjih poruka na TviteruTramp je povezao to navodno prisluškivanje za politički skandal Votergejt koji je kasnije doveo do ostavke bivšeg predsednika Ričarda Niksona 1974. Tramp nije izneo nikakav dokaz o bilo kakvom prisluškivanju.

U tviter poruci bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije i kontra obaveštajni funkcioner Džon Šindler je sugerisao da se predsednikove optužbe možda tiču Zakona o nadgledanju stranih obaveštajnih službi iz 1978., poznatog kao FISA, koji omogućava pravno nagledanje i prikupljanje informacija izmedju stranih zemalja i njihovih agenata.

Juče je veb stranica Brajtbart objavila izveštaj da je konzervativnih radio voditelj Mark Levin izneo optužbe da je Obama sproveo kako ga je on nazvao, "tihi puč" predsednika time šo je uveo taktiku "policijske države."

Strateški savetnik Bele kuće Stiven Benon je svojevremeno bio izvršni direktor Barjtbarta pre no što je imenovan na sadašnji položaj. Obamina kancelarija nije odgovorila na ove optužbe, koje padaju u periodu kada je Trampova administracija suočena sa sve većim pritiskom višestrukih istraga Federalnog istražnog biroa i Kongresa vezano za kontakte članova njegove kampanje sa ruskim funkcionerima.

Najviše rangirani demokrata u Senatskom odboru za odnose sa inostranstvom, Ben Kardin je rekao da bi Obaminoj administraciji, ako je nadgledala aktivnosti u Tramp kuli, za to bila potrebna autorizacija suda FISA-e.

Zato imamo takve sudove, naveo je Kardin danas za CNN. "Izvršna grana ne može da deluje samovoljno. Ona mora da dobije dozvolu suda pre no što sprovede takve aktivnosti."

Republikanski senator Lindzi Grejem, član Senatskog odbora za pravosudje rekao je danas da ako je kampnaja bila prisluškivana u Tramp kuli "to bio najveći politički skandal od ere Votergejta."

"Veoma sam zabrinut", dodao je Grejem na skupu u gradskoj većnici sa gradjanima u Klemsonu u Južnoj Karolini, "da naš predsednik sugeriše kako je bivši predsednik učinio nešto bespravno. Bio bih veoma zabrinut ako je, zaista, Obamina administracija bila u stanju da dobije zakonsku dozvolu za praćenje aktivnosti Trampove kampanje vezanih za strane vlade. Stoga, moj je zadatak kao američkog senatora, da dodjem do istine o tome."

XS
SM
MD
LG