Linkovi

Raste popularnost Donalda Trampa


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Američki milijarder Donald Tramp trenutno se nalazi na vrhu spiska predsedničkih kandidata iz redova Republikanske stranke, pretežno zbog oštrih reči koje je uputio na račun ilegalnih imigranata.

Glas Amerike pokušao je da ispita zašto je Tramp postao tako važan činilac u američkoj predsedničkoj kampanji, i da li bi čak mogao da osvoji predsedničku nominaciju Republikanske stranke?

Donald Tramp ima sve veću podršku u anketama javnog mnjenja i privlači mase, kao u Arizoni :

“Veoma poštujem Meksiko kao zemlju, ali je moj problem u tome što su tamošnji funkcioneri pametniji, bistriji i lukaviji od naših. Zbog toga nas ‘ubijaju’ na granici i u trgovinskoj razmeni“.

Trampove izjave protiv ilegalnih imigranata izazvale su protesta i gnev aktivista za ljudska prava, među kojima je i Horhe Mario Kabrera.

“Naziva nas kriminalcima, silovateljima. Mi to nismo “

Gnev protiv Trampa doveo je i do nastanka proizvoda s njegovim likom, kao što je takozvana “trampinjata”. Tramp je izazvao gnev i demokratskih predsedničkih kandidata, poput bivšeg guvernera Merilenda, Martina O’Malija:

“Ako Tramp želi da se kandiduj tako da mu je platforma demonizacija imigranata, treba da se vrati u 1840-e godine i kandiduje se pod pokroviteljstvom stranke koja mrzi imigrante“.

Međutim, Trampov oštar stav privlači konzervativce, kaže republikanski analitičar, Skot Fokner:

“Potpuno je nepredvidljiv, tako da predstavlja osveženje. Verujem da je zbog toga izbio na čelo trke“.

S druge strane, neki Republikanci smatraju da bi te oštre izjave mogle da ugroze stranku na predstojećim izborima:

“Imaće priliku do sada pa do verovatno Nju Hempšira, da bude u centru pažnje, što on veoma voli, a moći će da zadrži tu pažnju, jer ima mnogo toga da kaže što će uzbuditi sve, bez obzira na posledice“.

Da li bi Tramp zaista mogao da pobedi ? Džon Fortije sumnja:

“Svakako da je on dobro poznat kandidat, koji je dao neke kontroverzne izjave, koje su uzburkale javnost, naročito kada se radi o pitanjima imigranata. Kada se sve uzme u obzir, ne verujem da bi mogao da dobije nominaciju ili da čak dođe blizu toga”.

Uprkos tome, Trampova popularnost je bacila u zasenak ostale republikanske kandidate, uključujući i najnovijeg pretendenta, guvernera Viskonsina, Skota Vokera.

XS
SM
MD
LG