Linkovi

Tramp: "Večna i korumpirana istraga o Rusiji"!


Predsednik Donald Tramp

Predsednik Tramp je rekao da osuđuje “večnu i korumpiranu” istragu veza izmedju njegovog izbornog štaba i Rusije, što mu, kako sam priznaje, oduzima “neverovatno mnogo vremena i remeti fokus “.

U nizu komentara na Tviteru američki lider je osudio upad Federalnog istražnog biroa u kancelariju u Njujorku i rezidenciju u hotelu njegovog ličnog advokata Majkla Koena, sa ciljem da se zaplene finansijska dokumenta vezana za isplatu porno glumici Stormi Danijels i Plejboj modelu Karen Mekdugal, kako one ne bi davale izjave o navodnim sa Trampom 2006. Tramp je demantovao te navodne veze.

Tramp je još jednom demantovao da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom sa ciljem da mu to pomogne da pobedi na izborima, kao i da je opstruisao pravdu sprečavanjem krivične istrage specijalnog istražitelja Roberta Malera, već da se jednostavno “branio”.

Tramp se požalio: “Oni sada preduzimaju nezamislivu meru i vrše UPAD u kancelariju advokata da bi došli do informacija. LOŠE!” U tvitu koji je usledio, Tramp je kritikovao Malera i zamenika sekretara za pravosudje Roda Rozenstajna kao “konfliktne ličnosti.”

Uprkos tekućoj istrazi o Rusiji Tramp je napisao na Tviteru da je “veoma miran i proračunat” u pogledu drugih pitanja, uključujući pretnju vazdušnim napadom na Siriju zbog prošlonedeljneg napada hemijskim oružjem u kojem je stradalo više od 40 ljudi.

Bela kuća je nekoliko sati pre toga tvrdila da predsednik Tramp ima ovlašćenje da otpusti Malera. CNN je objavio da Tramp razmatra da smeni Rozenstajna, koji nadgleda Malerovu istragu.

Medjutim, mnogi pravni stručnjaci ukazuju da bi predsednik mogao da preduzme takvu akciju (otpusti Malera) jedino preko Rozenstajna, koji bi mogao da odbije da to odradi.

Izvesni demokratski zakonodavci i neki republikanci u Kongresu upozorili su da bi takav drastičan potez doveo u opasnost Trampov predsednički položaj i da bi mogao da izazove ustavnu krizu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG