Linkovi

Predsednik Tramp doputovao u Manilu


Predsednik Tramp se rukuje sa filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom, Manila, 12. novembar, 2017.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju, nešto pre 6 sati po lokalnom vremenu, doputovao na Filipine radi samita ASEAN-a .

Tramp je u nedelju veče doputovao u glavni grad Manilu radi specijalne gala ceremonije u čast 50. godišnjice Udruženja zemalja jugoistočne Azije. Njemu je dobrodošlicu poželeo filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

U medjuvremenu, oko 3.500 filipinskih demonstranata pokušalo je da maršira ka američkoj ambasadi, tražeći da Tramp napusti zemlju i optuživši američku vladu, bivšeg filipinskog kolonizatora, da se zalaže za ratove u inostranstvu. Hiljade specijalaca su blokirale pristup demonstranata ambasadi. Proteste je organizovala jedna manjinska levičarska politička stranka.

Pre dolaska u Manilu predsednik Tramp je ranije u nedelju u Vijetnamu rekao da se zalaže za dvosmernu trgovinu sa Vijetnamom koja bi bila od koristi za obe zemlje. Nakon sastanka u Hanoju vijetnamski predsednik Tran Dai Kuang je na zajedničkoj konfrenciji za štampu rekao: "Da bi trgovina funkcionisala sve zemlje moraju da poštuju pravila. Ohrabren sam da je Vijetnam nedavno postao najbrže rastuće izvozno tržiste za Sjedinjene Države. Gospodine predsedniče čestitam vam na nastojanjima da uvedete ekonomske reforme i povećate vijetnamsku trgovinu i investicije ."

U govoru preko prevodioca Kuang je opisao svoj sastanak sa Trampom kao plodonosan i istakao je ova poseta američkog predsednika kamen temeljac u odnosima dve zemlje. Dvojica lidera su takodje diskutovali o pitanjima Severne Koreje i Južnog kineskog mora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG