Linkovi

Trudo pobednik izbora, ali ponovo bez većine u parlamentu


Kanadski premijer Džastin Trudo raspisao je prevremene izbore, ali je ostao na istom
Kanadski premijer Džastin Trudo raspisao je prevremene izbore, ali je ostao na istom

Kanadski liberalni premijer Džastin Trudo ostaće na vlasti, pokazuju rezultati izbora, iako ponovo nije uspeo da dobije većinu u parlamentu.

Trudo vodi manjinsku vladu od 2019, sa opozicionom podrškom u parlamentu. Raspisao je prevremene izbore jer je mislio da će uspeti da dobije više glasova zbog upravljanja pandemijom - izdašne pomoći koju je davao pojedincima i kompanijama, kao i visoke stope vakcinacije.

Ipak, Trudo ostaje na istom zbog veoma tesnih izbora na kojima mu je protivkandidat bio konzervativac Erin O'Tul, koji je priznao poraz.

Erin O Tul, glavni protivnik Trudoa i lider konzervativaca
Erin O Tul, glavni protivnik Trudoa i lider konzervativaca

Trudo je u obraćanju posle proglašenja rezultata rekao da će sarađivati sa svim partijama za dobrobit Kanađana.

"Dali ste nam mandat da izvedemo Kanadu iz pandemije u bolje dane. Danas smo videli da milioni Kanađana žele progresivni plan", kaže Trudo.

Kanadski javni servis CBC javio je da Trudoova partija neće imati većinu u parlamentu, pa će mu biti potrebna podrška kako bi formirao vladu. Parlament ima 338 mesta, a 170 je potrebno za većinu.

Zbog specifičnosti izbornog sistema, konzervativci su na putu da dobiju više glasova od liberala, ali su njihovi glasovi uglavnom u ruralnim područjima koja nose manje mesta u parlamentu od urbanih.

"Nama podrška raste u celoj zemlji, ali moramo još da radimo na zadobijanju poverenja Kanađana", kazao je OTul.

XS
SM
MD
LG