Linkovi

Četvt miliona za odgajanje deteta u SAD


Prosečna američka porodica do punoletstva jednog deteta potroši skoro 250,000 dolara na izdatke. Najveći trošak otpada na stanovanje, zatim zdrastveno osiguranje, obdanište, školu i hranu.

Životni troškovi za decu u Americi stalno rastu. Prema podacima najnovijeg godišnjeg izveštaja američkog sekretarijata za poljoprivredu, američka prosečna porodica do punoletstva jednog deteta potroši skoro četvrt miliona dolara na izdatke za obrazovanje, hranu, odeću I drugo. Visoko obrazovanje po detetu iziskuje još toliko novca.

Poseta porodici Berd, koja živi u Aleksandriji, u državi Virdžiniji, potvrdila je podatke najnovijeg istraživanja.

Edi i Gabrijela Berd, poreklom iz Perua, obožavaju svoju petogodišnju ćerkicu Brendu. Tata kaže da na nju troši sve što ima.

“To je za mene investicija u budućnost neizmerno voljenog deteta.”

Troškovi su počeli da se gomilaju i pre nego što se Brenda rodila.

“Morate da nabavite sve što treba , kolica, krevetić I sve ostalo drugo. Sve to košta hiljade dolara”, kaže Edi.

Prema izveštaju sekretarijata za poljoprivredu, najveći trošak otpada na stanovanje, zatim zdrastveno osiguranje, troškovi za obdanište, školu i hranu. Tu su još troškovi za odeću, transport i različite dečije aktivnosti.

Sve je to popriličan finansijski teret za porodice srednje klase koji žive u okolini Vašingtona.

“Nismo bogati, borimo se od meseca do meseca”, objašnjava Edi.

Bračni par Berd je od prvog dana počela da štedi kako bi majka mogla da ostane kod kuće da bi čuvala Brendu. Slično drugim porodicama i oni plaćaju specijalne aktivnosti za svoju ćerku, kao što su časovi iz baleta i plivanja.

“Nije isto kao naše detinjstvo, kada smo mogli da vozimo bicikl pet milja do grada gde bi proveli ceo dan. U gradu danas ima opakih ljudi. “

Berd kaže da je najveća stavka školarina. Odlučio je da upiše Brendu u privatnu katoličku školu. On strepi da kada Brenda stigne do fakulteta neće više moći da joj plaća visoko obrazovanje.

“Moraće da se zaposli da bi mogla da plati za koledž. U to vreme ni koledž više neće ličiti na današnje. Postojaće alternativni izvori visokog obrazovanja.”

Pošto su postali roditelji u poznijim godinama, bračni par Berd ne veruje da će moći da uživa u ranoj penziju.

“Nadali smo se da ćemo moći da penziju uživati u Peruu. Međutim, sva nam ušteđevina ide na dete i našu porodicu.”

Međutim, ta investicija se više nego isplati, kaže Ed.

XS
SM
MD
LG