Linkovi

Trošimo skoro pet puta više struje od proseka u EU


Oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više struje od evropskog proseka, a samo manjim menjanjem navika u načinu korišćenja električne energije, može se smanjiti potrošnja i za 20 odsto, čulo se danas na tribini o energetskoj efikasnosti u Novom Sadu.

Na taj način, smanjuje se negativan uticaj na životnu sredinu, a ostvaruju i novčane uštede, a odgovornost svakog pojedinca ključna je u racionalizaciji upotrebe električne energije, rekli su organizatori tribine Ninamedija i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Izborom energetski efikasnih sijalica, kuvanjem sa poklopcem, isključivanjem uređaja kada nisu potrebni, primenom odgovarajuće termoizolacije, kao i malim promenama u ponašanju kada se rukuje ostalim aparatima u domaćinstvu, moguće je i potrebno je racionalno koristiti energiju, prenosi Radio Televizija Vojvodine (RTV).

Na tribini je rečeno i da mnogi greškom poistovećuju energetsku efikasnost sa štednjom, ali da, za razliku od štednje, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanja i ne narušava kvalitet našeg života i rada.

U Srbiji je u sredu oboren letnji rekord u potrošnji struje, saopšili su iz EPS-a. Tropske temperature i veća upotreba klima uređaja tokom proteklih dana povećale su potrošnju električne energije za 20 odsto u poređenju sa julom prošle godine.

"Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 stepeni, a na nivou Srbije, oboren je letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije," kažu u EPS-u.

Najveća potrošnja, 89 miliona kilovat-sati, ostvarena je 11. jula i to predstavlja rekordnu dnevnu potrošnju električne energije u "režimu rashlađivanja" u Srbiji.

Tokom leta svaka promena maksimalne dnevne temperature za jedan stepen, utiče na promenu potrošnje od 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou, saopštio je EPS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG