Linkovi

Tropske ribe u Kaliforniji zbog El Ninja


Ribe svih veličina, oblika i boja kreću se prema severu, kroz tople struje El ninja od meksičkih voda do Tihog okeana uz kalifornijsku obalu.

El ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, je periodično zagrevanje istočnog i centralnog Tihog okeana. Ovaj fenomen oduševljava naučnike i daje ribolovcima šansu za veliki ulov.

Zahvaljujući El Ninju, kalifornijske priobalne vode su postale gostoljubive za ribe iz tropskih krajeva. Ajkula čekićara je jedna od njih.

„Već više od godinu dana, veliki broj riba koje žive u toplim vodama, koje retko viđamo, dolaze ovde“, ističe Rik Fini, stručnjak Prirodnjačkog muzeja okruga Los Andjeles.

Dolazak velikog broja krupnih riba kao što je tuna ojačao je kalifornijsku sportsku ribarsku industriju koja generiše 1,8 milijardi dolara godišnje.

„Sve ribe koje se love za sportski ribolov dolaze ovde iz Meksika. Mislim da verovatno ima više ribe za sportski ribolov ovde nego na vrhu kalifornijskog poluostrva gde ih obično nalazimo“, kaže Fini.

Ali južne tople kalifornijske vode potiskuju druge vrste riba od kojih zavisi lokalni životinjski svet.

„Normalne zalihe inćuna i sardina više nisu tu. I veliki broj mladunčadi foka i morskih lavova gladuju jer majke ne mogu da nađu dovoljno hrane. To je jedan od efekata El ninja.“

Istraživači kažu da je severna migracija riba u Tihom okeanu jedan od najdinamičnijih efekata ovog klimatskog fenomena.

„Istorijski gledano, to je privremena promena, i čim El ninjo prestane, vratiće se i fauna hladne vode. Ali svi smo čuli za globalno zagrevanje, i iz godine u godinu mi zapravo ne znamo koliko vrsta riba zaista ostane ovde i razmnožava se.“

Očekuju se da će se El ninjo i tropska ribe zadržati ovde do početka sledeće godine.

XS
SM
MD
LG