Linkovi

"Beri" prolazi kroz Luizijanu, raste rizik od velikih poplava


Tajler Holang gura bicikl na jezeru Pončatrejn
Tajler Holang gura bicikl na jezeru Pončatrejn

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da tropska oluja "Beri" prolazi kroz zapadnu Luizijanu sa vetrovima jačine od 75 kilometara na sat. Međutim, primarni rizik su "poplave opasne po život".

Očekuje se da u južnoj i centralnoj Luizijani padne od 15 do 30 centimetara kiše, dok se u nekim predelima očekuje i do pola metra.

Kako saopštava Nacionalni centar za uragane, u narednim danima postoji opasnost od poplavnog talasa, jakih vetrova i obilnih kiša na obali Meksičkog zaliva i u donjem delu doline Misisipija.

Beri Vilijams korača kroz poplavljenu ulicu pored jezera Pončatrejn
Beri Vilijams korača kroz poplavljenu ulicu pored jezera Pončatrejn

Uragan "Beri" oslabio je u tropsku oluju kada je zahvatio Luizijanu u subotu. Oluja je načinila zaokret ka zapadu što je, po svemu sudeći, poštedelo Nju Orleans velikih poplava od kojih se strahovalo proteklih dana.

Nacionalni centar za uragane, koji je samo nekoliko sati ranije označio "Berija" kao prvi uragan na Atlantiku ove godine, saopštio je da je oluja udarila u kopno blizu grada Intrakostal, sa vetrovima maksimalne jačine od 115 kilometara na sat.

Opasnost da će se reka Misisipi izliti preko nasipa koji štite Nju Orleans, po svemu sudeći je prošla, ali bi oluja i dalje mogla da izazove opasne poplave i talase u priobalnim regijama jugozapadno od Nju Orleansa, pa do Baton Ruža i Lafajeta, zbog svog sporog i neobičnog kretanja.

Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.
Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards izjavio je da najveća pretnja potiče od kiše, i da su značajni delovi države već bez struje.

Misisipi je u petak u Nju Orleansu dostigao maksimalni nivo od 5,18 metara što je mnogo niže nego što se predviđalo ranije ove nedelje, kad se strahovalo da će nivo biti 6 metara, blizu visine gradskih nasipa.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem izjavio je da očekuje da će kiša u regionu padati dokom vikenda.

Građani Nju Orleansa pravili su zalihe hrane i vode i stavljali zaštitu na prozore kuća, a gradske vlasti su ih savetovale da ostanu u kućama, sa izuzetkom dve priobalne opštine južno od grada, gde je naređena obavezna evakuacija.

Turisti su uglavnom napustili grad u petak a neke aviokompanije otkazale su subotnje letove za Nju Orleans.

Najveću pretnju ne predstavljaju vetrovi već potencijal da dođe do poplava. Biće to test za sisteme odbrane od nevremena, koje je grad uspostavio posle uragana Katrina 2005, u kojem je nastradalo 1.800 ljudi.

Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.
Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je u četvrtak uveče vanredno stanje u Luizijani i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) i Federalnu agenciju za vanredne situacije (FEMA) da koordinišu federalne fondove i resurse kako bi pomogli državi tokom i posle oluje.

Šetalište na obali jezera Porčatrejn u Nju Orelansu u petak 12. jula 2019.
Šetalište na obali jezera Porčatrejn u Nju Orelansu u petak 12. jula 2019.

"Beri" se tokom noći kretao ka Morgan Sitiju, koji je okružen vodom i nalazi se oko 140 kilometara jugozapadno od Nju Orleansa. Meteorolozi predviđaju da grad može da očekuje i do pola metra dodatne kiše od Berija, što će nivo reke Misisipi dovesti blizu vrha nasipa visokih šest metara, koji štite Nju Orleans.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards već je proglasio vanredno stanje i rasporedio pripadnike Nacionalne garde.

Obavezna evakuacija naređena je za oko 10.000 ljudi koji žive blizu poteza duž Misisipija najbližeg Meksičkom zalivu. Uz pljuskove i vetrove, "Beri" bi mogao da izazove i tornada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG