Linkovi

Ajzek poremetio planove republikanaca


Tropska oluja Ajzak preti obalama Misisipija, Luizijane i Floride
Tropska oluja Ajzak preti obalama Misisipija, Luizijane i Floride

Dok se sve snažnija tropska oluja Ajzek približava američkoj obali, u Tampi je na kratkoj ceremoniji simbolično otvorena republikanska konvencija

Tropska oluja Ajzek, praćena snažnim vjetrovima i obilnim padavinama, približava se obali Meksičkog zaliva, duž koje je proglašeno vanredno stanje, dok je u toku evakuacija hiljada ljudi. Očekuje se da će oluja, do prelaska na kopno, ojačati u uragan druge kategorije. U iščekivanju glavnog udara,predsjednik Barak Obama proglasio je vanredno stanje u Luizijani. Nevrijeme je značajno uticalo i na raspored ovogodišnje konvencije Republikanske stranke u Tampi, na Floridi, na kojoj će Mit Romni i zvanično biti imenovan za predsjedničkog kandidata.

U areni "Tampa bej tajms forum" danas je simbolično otvorena konvencija Republikanske stranke i otkriven sat koji pokazuje trenutni dug zemlje, ali je nakon desetak minuta proglašena pauza u radu, do sjutra. Tropska oluja primorala je zvaničnike da, iz bezbjednosnih razloga, za dan skrate skup.

“Iskombinovaćemo aktivnosti, planirane za prvi dan, sa programom narednih dana. Na primjer, današnja tema trebalo je da bude “možemo da uradimo bolje”, što je bila analiza neuspjele politike predsjednika Obame poslednje tri i po godine. Umjesto da posvetimo cijeli dan tome, ta tema će se provlačiti svakog dana do kraja konvencije”, kazao je portparol Republikanske nacionalne konvencije Kajl Dauni.

Pojedini republikanci strahuju da bi nevrijeme moglo da zasijeni cijelu konvenciju, uključujući i ključne govore predsjedničkog i poptredsjedničkog kandidata, s obzirom na to da bi oluja trebalo da pogodi obalu Meksičkog zaliva na sedmu godišnjicu razornog uragana Katrina i na vrhuncu republikanskih aktivnosti. Romni, za sad, ipak ne planira dalje odlaganje skupa koji mu pruža najbolju šansu da se predstavi biračima u u što boljem i ličnijem svijetlu.

Oluja je sinoć pogodila južni dio Floride, izazavši poplave u pojedinim područjima. Stotine letova su otkazane, a škole zatvorene. Uticala je i na demonstracije protiv Romnija, u centru Tampe. Jedan od učesnika kaže da je odziv manji od očekivanog.

“Jedan od razloga je to što su ljudi htjeli da vide kakvo će biti vrijeme. Čekaju da vide šta će se dogoditi, jer ne žele da dođu, a zatim da se odmah vrate zbog uragana ili veoma snažnog vjetra.”

Ajzek, se za to vrijeme, kreće ka sjevernom dijelu obale Meksičkog zaliva, dobijajući sve više na snazi. Meteorolozi predviđaju da bi mogao da pogodi područje između Luizijane i Floride, kao uragan druge kategorije.

Pozivam stanovnike Misisipija da prate lokalne medije i poštuju sva upozorenja i naredbe za evakuaciju, koje izdaju lokalni i državni zvaničnici”, poručio je guverner Misisipija Fil Brajant.

Samo nekoliko dana prije sedme godišnjice uragana Katrina, u Nju Orleansu je proglašeno vanredno stanje.

"U slučaju Katrine, prvo smo mislili da ne ide prema nama i da će proći za dva dana. Na kraju se dogodilo najgore”,navode neki od stanovnika.

Zvaničnici takođe upozoravaju građane da budu spremni na sve.


“ Pozivamo sve da budu na oprezu, prate vremenske uslove i slušaju upustva lokalnih zvaničnika”, naglasio je guverner Luizijane Bobi Džindal.

Guverneri Luizijane i Alabame otkazali su učešće na republikanskoj konvenciji, kako bi se usredsredili na spasilačke napore. Ajzek bi trebalo da pređe na kopno između utorka i srijede, na vrhuncu republikanskih aktivnosti. To bi moglo da skrene pažnju medija sa nominacije Mita Romnija, s obzirom na to da će većina glavnih televizijskih stanica paralelno izvještavati o konvenciji I udaru oluje.

Centralni događaj planiran je za četvrtak kada će bivši guverner Masačusetsa, u govoru koji će na nacionalnim kanalima pratiti od 30 do 40 miliona ljudi, prihvatiti predsjedničku nominaciju. Dan ranije, to će učiniti njegov kandidat za potpredsjednika, kongresmen iz Viskonsina Pol Rajan.


Za sjutra je planirano da delegati zvanično podrže Mita Romnija i Pola Rajana za predsjedničkog odnosno potpredsjedničkog kandidata, kao i da usvoje konzervativnu platformu. Glavne govore održaće Romnijeva supruga En i guverner Nju Džerzija Kris Kristi.






XS
SM
MD
LG